BRATISLAVA 6. októbra (WebNoviny.sk) – Zväz hotelov a reštaurácií SR (ZHR) vyzýva vládu, aby prehodnotila zníženie sadzby DPH pre služby v cestovnom ruchu.
Zväz to považuje za jeden zo systémových nástrojov na podporu zvyšovania výkonov a konkurencieschopnosti služieb cestovného ruchu. Informoval o tom generálny sekretár ZHR Marek Harbuľák. Zväz hotelov a reštaurácií SR tak reagoval na zníženie sadzby DPH z 20 percent na 10 percent na vybrané potraviny.
Ceny týchto potravín sa znížia vďaka nižšej DPH
Obchodníci vypočítali, ako zníži Ficova daň ceny výrobkov
Harbuľák zároveň upozornil, že zníženie sadzby DPH na vybrané potraviny sa žiadnym spôsobom nepremietne do predajných cien reštaurácií a stravovacích zariadení. Naopak, nové opatrenie negatívne zaťaží podnikateľov v sektore hotelov a reštaurácií. Nižšia sadzba DPH pri nákupe potravín znamená pre stravovacie zariadenia zvýšenie odvodu dane z pridanej hodnoty.
Podľa Harbuľáka je nové opatrenie vlády nedomyslené a nezohľadňuje vplyvy na ekonomiku podnikov v cestovnom ruchu. Ako ďalej podotkol, zvýšenie odvodu inkasovanej DPH pre stravovacie služby znamená aj menej investícií do kvality, čím dochádza k zníženiu konkurencieschopnosti. Podnikateľom vytvára ďalšie náklady v stravovacích službách, čo podľa Harbuľáka nepomôže ani výške priemerných miezd v stravovacích službách, ktoré patria k najnižším na Slovensku.
tohto roku parlament schválil nižšiu sadzbu DPH z 20 percent na 10 percent na vybrané potraviny.
Konkrétne sa podľa schváleného návrhu znižuje sadzba dane na čerstvé a chladené hovädzie mäso, čerstvé a chladené bravčové mäso, čerstvé a chladené mäso z oviec a kôz, hydinové mäso čerstvé alebo chladené a taktiež čerstvé alebo chladené králičie mäso, rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb, mlieko, maslo a chlieb.
Rozpočtový dopad zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa bude v nasledujúcich rokoch pohybovať pri úrovni 80 miliónov eur ročne.