Hygienici preverili ázijske reštaurácie, výsledky sú hrozivé

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sushi, jedlo
Foto: justrec.com

BRATISLAVA 21. novembra (WEBNOVINY) – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) kontroloval v čase od 9. do 18. októbra ázijské reštaurácie, pričom najhoršie dopadli prevádzky v Trenčianskom kraji, najmenej nedostatkov bolo v Žilinskom kraji.

Ako ďalej na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave informovala Eva Jóžeffiová z Odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR, takmer v každej druhej prevádzke zistili kontrolóri nedostatky.

Najviac prevádzok čínskych, indických, kórejských či orientálnych reštaurácií, a to 39, skontroloval úrad v Bratislavskom kraji. V Trnavskom a Žilinskom kraji sa kontrolóri zamerali na 29 prevádzok, v Nitrianskom skontrolovali 27 a v Košickom kraji 25 reštaurácií. ÚVZ SR skontroloval spolu 193 ázijských reštaurácií, pričom nedostatky zistil v 89 z nich.

Situácia sa zlepšila

Úrad prevádzky kontroloval prvýkrát v septembri 2012, nedostatky boli vtedy v 134 prevádzkach zo 176 kontrolovaných, ďalšia kontrola, ktorá bola zameraná na odstránenie nedostatkov, bola v novembri minulého roku. „Pri tohtoročnej kontrole sme zistili, že prevádzka ázijských reštaurácií sa zlepšila v piatich krajoch,“ doplnila Jóžeffiová.

Situácia sa zhoršila v Martine, vo Zvolene, v Košiciach a Trenčíne. „Počas prvej kontroly sme vlani zistili veľa nedostatkov, preto nám nariadili druhú po dvoch mesiacoch. Teraz sme si chceli overiť, či sa situácia v prevádzkach zlepšila, pretože s problémami sa stretávame stále,“ poznamenala zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková.

Reštaurácie opätovne zmrazovali mäso

Azijske jedlo
Foto: SITA/AP

Kontroly Úradu verejného zdravotníctva SR boli zamerané predovšetkým na dodržiavanie osobnej hygieny, doklady o odbornej či zdravotnej spôsobilosti zamestnancov, pôvod tovaru či rôzne zmrazovacie, teplotné a chladiace procesy.

Nedostatkov, ktoré kontrolóri zistili najčastejšie, bolo viac. Reštaurácie napríklad opätovne zmrazovali mäso, ktoré dostali v nezmrazenom stave, suroviny a potraviny neboli označené v slovenskom jazyku, zamestnanci odkladali hotové jedlá po dátume spotreby či rozmrazovali pokrmy pri izbovej teplote, napríklad v nádobe s vodou. V niektorých prípadoch chýbali doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov.

Rozdali pokuty

V ázijských reštauráciách je podľa Ivety Truskovej výraznejšie epidemiologické riziko. „Kuchári využívajú často marinované mäso, ryžu, cestoviny či surové zeleninové šaláty, huby a omáčky,“ priblížila. Kontrolóri ÚVZ SR preto odobrali počas kontrol 492 sterov z prostredia, pracovných plôch, odevov a z rúk zamestnancov. Z nich 78 nevyhovelo, pričom sa v nich zistila prítomnosť koliformných baktérií, E. coli či streptokoky a stafylokoky.

Patogénne mikroorganizmy môžu podľa zástupkyne hlavného hygienika SR pochádzať napríklad z nedostatočného tepelného spracovania, no súvisí to tiež s receptúrou jedál, hygienou zamestnancov či s nedostatočným umytím zeleniny a ovocia, ktoré sa do jedál dávajú v surovom stave. Zároveň úrad odobral 380 vzoriek jedál, z ktorých bolo nevyhovujúcich 10. Bolo to napríklad sushi či pražená ryža s vajcom, v ktorých zistili prekročený počet baktérie bacillus cereus.

Za zistené nedostatky uložil ÚVZ SR 81 blokových pokút v sume 5402 eur. Najviac a v najvyššej sume ich bolo v Nitrianskom kraji, 16 blokových pokút v hodnote 1360 eur. V ôsmich prípadoch bolo začaté správne konanie s cieľom uloženia pokuty, pričom predpokladaná suma je 3500 eur. Najviac konaní sa vedie v Košickom kraji. Ide o štyri v sume 1450 eur. „Môžem však konštatovať, že v porovnaní s výsledkami kontrol v roku 2012 sa situácia v ázijských reštauráciách zlepšila,“ uviedla Jóžeffiová s tým, že nedostatky sa zistili v menšom počte prevádzok a boli menej závažné.

Najviac nedostatkov našli v Trenčianskom kraji

Rezance s orechami

Najviac pokút a v najvyššej sume uložil v Nitrianskom kraji. Z 27 kontrolovaných prevádzok zistili hygienici nedostatky v trinástich. Uložili 16 blokových pokút za spolu 1360 eur. Najhoršie obstál Trenčiansky kraj, kde zo 14 prevádzok malo problémy s hygienou až 10.

V Nitre našli hygienici nedostatky v šiestich ázijských reštauráciách a bistrách. Vytkli im napríklad spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín, skladovanie hotových pokrmov z predchádzajúceho dňa, nedostatočnú prevádzkovú hygienu či nesprávne rozmrazovanie mäsa.

Závažnejšie problémy však zistili v prevádzkach v Nových Zámkoch a v Komárne. V troch ázijských reštauráciách v Nových Zámkoch mali stery z pracovného prostredia či rúk zamestnancov nevyhovujúce výsledky. Rozbor ukázal prítomnosť koliformných baktérií, E. coli či stafylokokov. Patogénne mikroorganizmy môžu pochádzať napríklad z nedostatočného tepelného spracovania, no súvisieť môžu tiež s receptúrou jedál, hygienou zamestnancov či s nedostatočným umytím zeleniny a ovocia, ktoré sa do jedál dávajú v surovom stave.

V Komárne boli stery s nevyhovujúcimi výsledkami v dvoch reštauračných zariadeniach. Nedostatky našli hygienici aj v jednej čínskej reštaurácii v Leviciach, kde skladovali tepelne upravené kačacie mäso v kartónoch na podlahe a v Topoľčanoch, kde boli znečistené steny aj podlaha prevádzky. Celkovo sa však podľa Úradu verejného zdravotníctva SR hygiena v ázijských reštauráciách na Slovensku oproti kontrole v roku 2012 zlepšila. Výsledky októbrovej kontroly možno nájsť na internetovej stránke úradu.

Správu z mimoriadnej kontroly zameranej na dodržiavanie hygienických požiadaviek v „ázijských reštauráciách“ možno nájsť na: https://www.uvzsr.sk/docs/uk/sprava_z_azijskych_restauracii_2013.pdf

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR