BRATISLAVA 31. januára (WEBNOVINY) – Zmrazovanie zvyškov mäsa, nedostatočná hygiena zamestnancov, plesne v škrabke na zemiaky. Aj to odhalili kontroly Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v zariadeniach školského stravovania.
Podľa hygienikov si však napriek spomínaným nedostatkom stravovanie detí na školách zachováva dlhodobo dobrý štandard.
Povedala to v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave zástupkyňa hlavného hygienika SR a vedúca odboru Hygieny detí a mládeže Jana Hamade. Možno teda podľa jej slov konštatovať, že školské stravovanie, aj napriek viacerým nedostatkom v materiálno-technickom zabezpečení, plní poslanie garanta racionálnej výživy detí a mládeže.
„Čistota a hygienická úroveň školských jedální je adekvátna, aj keď pretrvávajú nedostatky v údržbe budov a stavebno-technické problémy, ako sú opotrebovaný kuchynský a jedálenský riad alebo zastarané technické vybavenie,“ doplnila Hamade s tým, že aj napriek pre školy nepriaznivej finančnej situácii je ich štandard výborný.
Kontroly, ktoré sa uskutočnili 10. až 21. decembra minulého roku boli zamerané na zariadenia školského stravovania pri materských, základných a stredných školách.
Zmrazovanie mäsa a pleseň
Medzi najčastejšie nedostatky patrilo zmrazovanie zvyškov mäsa, nedostatočná osobná hygiena zamestnancov, zlá manipulácia so surovinami a ich zlé skladovanie, ako aj opotrebované kuchynské náradie, prítomnosť plesní v škrabke na zemiaky alebo chýbajúce doklady o zdravotnej spôsobilosti zamestnancov.
„Najväčším problémom je však stále rozmrazovanie mäsa, pretože ako hovorí legislatíva, raz rozmrazené mäso nesmie byť opätovne zmrazené, no robí sa to,“ uviedla Hamade s dodatkom, že si na to treba dávať pozor, pretože to znižuje nutričnú hodnotu mäsa.
Nedostatkov bolo však ešte viac, napríklad aj skladovanie potravín voľne na podlahe, používanie potravín po dátume spotreby, nepoužívanie jednorazových rukavíc, ale aj nedodržiavanie zásad správnej výroby jedál.
Cielené kontroly boli predovšetkým zamerané na dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, ktorí pracujú s potravinami, na kontrolovanie dokladov, ako aj na manipuláciu so surovinami a polotovarmi.
Pracovníci kontrolovali aj doklady o odbornej spôsobilosti i zdravotnej spôsobilosti zamestnancov. Ďalej sa zameriavali na skladovanie surovín, na ich používanie po dobe spotreby, ale aj na hygienickú úroveň podávania pokrmov a dodržiavanie času podávania a teploty hotových jedál.
Rozdávali aj pokuty
Pracovníci Regionálnych úradov verejného zdravotníctva skontrolovali 710 zariadení, pričom nedostatky zistili v 203 z nich.
Najviac ich skontrolovali v Nitrianskom kraji – 129, najmenej v Trenčianskom – 49. Najviac nedostatkov v zariadeniach bolo v Banskobystrickom kraji – 38 a najmenej v Trenčianskom kraji – 10.
„Medzi krajmi však nie sú žiadne rozdiely, všade je to s hygienickou úrovňou rovnaké. No Trnavský kraj využil peniaze, ktoré mal k dispozícii na revitalizáciu a obnovenie technického vybavenia jedální,“ dodala na tlačovej konferencii Hamade s tým, že pracovníci úradov uložili na mieste za nedostatky 60 blokových pokút spolu za 1 002 eur.
Školské stravovanie predstavuje rokmi overený, vyhovujúci systém zabezpečenia plnohodnotnej výživy detí a mladistvých počas vyučovania.
„A to najmä vtedy, ak sú v plnej miere pri zostavovaní jedálnych lístkov rešpektované odporúčania odborníkov v oblasti výživy,“ dodala zástupkyňa hlavného hygienika SR a vedúca odboru Hygieny detí a mládeže Jana Hamade.