BRATISLAVA 4. júna (WBN/PR) –
Prípravy na druhý ročník Bratislava Food Fest sú v plnom prúde. V čom bude tento ročník podľa Vás lepší / iný ako ten minulý?
V prvom rade to bude odbúranie všetkých nedostatkov z prvého ročníka a vychytanie múch. Výber priestoru je omnoho lepší, festival má bohatší program, účasť potvrdilo viac reštaurácií a osobností s kulinárskej brandže a tak isto pripravujeme lepší sprievodný program.
Prezradíte nejaké dobroty, ktoré budete variť a ktoré by návštevníci v Medickej záhrade určite mali ochutnať?
Ja osobne budem svoju show pripravovať tesne pred festivalom, keď už budú známe recepty mojich kolegov. Ale určite to bude kombinácia francúzsko-thajskej kuchyne, ktorú mám veľmi rád.
Aké sú trendy v tohtoročnej gastronómii?
V gastronómii sa to asi takto pomenovať nedá, lebo je to trochu inak ako v móde. Musím povedať, že to asi nie je otázka roka, ale skôr posledného obdobia cca 2-4 rokov. Práve toto obdobie veľmi nepraje rozkvetu gastronómie, a tým nemyslím len slovenskej, ale dovolím si povedať, že celosvetovej. Je to obdobie, kedy treba ponúkať hosťom jednoduché, kvalitné a nie príliš drahé jedlá.
Vaše najobľúbenejšie jedlo?
Najradšej mám krevety, mušle sv. Jakuba a jedlá s makom.
Čo by ste nikdy nezjedli?
Ťažká otázka, nie som prieberčivý, ale asi zlé jedlo.
Isto ste ochutnali rôzne zvláštne (cudzokrajné, netypické) jedlá. Spomeniete si na také, ktorého kombinácia, chuť,… Vás prekvapila?
Tých jedál je veľa, ale časom som ich začal používať a ponúkať svojím hosťom a prakticky mi zovšedneli, napríklad jahody s ružovým korením, chuť badiánu v jedlách s červeným vínom, vanilka, chute a kombinácie v ázijskej kuchyni.
Aj tento rok budeme pokračovať s Life Cooking Arénou – ktorých kuchárov sa podľa Vás oplatí vidieť v tejto kuchárskej šou?
Určite všetkých. Každý návštevník si príde na svoje, lebo budú zastúpene všetky štýly a v polhodinovej prestávke by som išiel ochutnávať.
Ako sa cítite v takej kuchárskej šou, akou je Life Cooking Aréna? Čo budete na javisku pre divákov variť?
Cítim sa asi ako každý na pódiu. Keď tomu predchádza dôkladná príprava a skúsenosti, je toho stresu trochu menej. A keď sa s publikom na záver podelíte aj s výsledkom vo forme degustácie, tak vám aj malé pochybenie určite odpustia. Čo budem variť ešte neviem, ale určite to nebude Grécky šalát
Na ktorú časť BFF sa najviac tešíte?
V každom prípade sa teším na stretnutie s kolegami a ochutnávanie ich kuchýň. Chcel by som verejnosť upozorniť, že je to jedinečná príležitosť ochutnať v priebehu troch dní na tomto malom priestore toľko rôznych chutí. V žiadnom prípade sa u nás doma tento víkend nevarí!!!
Prečo sa zúčastňujete 2. ročníka BFF? Čo Vás na BFF teší?
Myslím, že je to česť pre každého osloveného kuchára, že sa tu môže podeliť o svoje skúsenosti nielen so svojím kolegom, ale aj so širokou verejnosťou a som rád, že môžem byť medzi nimi.
Poznáte takéto festivaly aj zo sveta, Vyrovná sa im BFF? V čom?
Nám najbližší je v Prahe a je to oslava jedla všetkých Pražanov a návštevníkov Prahy v ten víkend. Dúfajme, že sa raz Bratislava Food Fest vyrovná Pražskému Food Festivalu.
Varenie je váš život. Čo radi robíte, keď práve nevaríte?
Som s rodinou, mám rád turistiku a motošport. Veľa času trávim aj v škole varenia a baví ma aj pasívne varenie.
Zhovárala sa Lucia Kulihova, PR manažér Eastfield, a.s.