Jačí syr podľa slovenského receptu sa už predáva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovak Aid

BRATISLAVA 23. novembra (WEBNOVINY) – Trvanlivé syry z jačieho mlieka, ktoré mongolskí pastieri začali vyrábať podľa slovenského receptu, si už našli prvých odberateľov. Syry dosahujú kvalitu európskych horských zrejúcich syrov a predávajú sa v Ulanbátare zatiaľ v tržnici Merkury a v miestnej pizzerii ich strúhajú na pizzu. Ako pre agentúru SITA uviedol Anton Drábik z mimovládnej organizácie A-projekt, ktorá za slovenskú stranu participuje na tomto rozvojovom projekte, do konca roka by mali získať oficiálny certifikát. Ten umožní predávať trvanlivé syry z jačieho mlieka aj v sieti potravín.

V Ulanbátare syry podľa slovenského receptu chutia. Ľudia si ich kupujú, chuťou im pripomínajú syry, ktoré dovážajú z Európy, tvrdí Drábik. „Kvalitatívne sú podobné, ale asi o 30 percent lacnejšie,“ doplnil. Počas návštevy slovenských expertov sa začali aj školenia ďalších záujemcov o výrobu syra. Vzorovým školením prešlo 17 pastierok, ktoré získali certifikát školiaceho strediska o schopnosti vyrábať syr pre vlastnú spotrebu. „Keď získame viac odberateľov, budeme pokračovať v školeniach, aby syry vyrábali viacerí pastieri na predaj,“ doplnil Drábik.

V Mongolsku vyrábajú jačí syr podľa slovenského re
Mongolská pastierka čistí syry pri zrení v podzemnom sklade. Foto: SITA
V Mongolsku vyrábajú jačí syr podľa slovenského r
Na výrobu syra v jurte stačia jednoduché podmienky. Foto: SITA
V Mongolsku vyrábajú jačí syr podľa slovenského re
Mongolskí pastieri, ktorí prešli školením, získali certifikát. Foto: SITA
V Mongolsku vyrábajú jačí syr podľa slovenského r
Hrniec s mliekom nesie slovenský expert s mongolským pastierom schladiť v blízkom potoku – jednoduchá pasterizácia mlieka pred výrobou syra. Foto: SITA
V Mongolsku vyrábajú jačí syr podľa slovenského r
Filtrácia mlieka po nadojení je nutná, aby sa očistilo od mechanických nečistôt. Foto: SITA

Projekt pozitívne hodnotili aj Švajčiari, ktorí v oblasti Ikh Tamir tiež pôsobia. Označili ho za jednoduchú, ale účinnú rozvojovú pomoc, uviedol Drábik. Pozitívne ho vnímajú aj predstavitelia mongolského ministerstva pôdohospodárstva. Pomôže totiž zvýšiť spotrebu mliečnych výrobkov z domáceho mlieka, dodal. Doteraz mongolskí pastieri spracúvali jačie mlieko tradičnými technológiami na rôzne výrobky na báze sušeného tvarohu. Miestne trhy sú presýtené tradičnými produktmi, čo tlačí ich ceny výrazne dole. Spracovanie mlieka na trvanlivé syry nemá v Mongolsku tradíciu. Sú tu však predpoklady pre výrobu kvalitných jačích trvanlivých syrov, ktoré by mohli nahradiť import syrov z Európy a tiež by mohli rozšíriť sortiment cenovo dostupných domácich potravinárskych produktov. Mongolskí pastieri by si výrobou trvanlivých syrov mohli finančne polepšiť a zlepšila by sa ich ťažká sociálna situácia.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať