Extrémne počasie zhoršuje zásoby potravín. Aké sú riešenia?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Female worker using tablet for checking boxes while standing in food factory.
Female worker using tablet for checking boxes while standing in food factory. Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Minulý rok bol najteplejší v histórii a vedci sa obávajú, že tento rok bude ešte horší. Búrky v Európe zničili majetok v hodnote 9,1 miliardy eur, zatiaľ čo USA zažili v priebehu roka 2023 28 poveternostných a klimatických katastrof, ktoré zničili majetok v hodnote 1 miliardy dolárov referuje portál Euronews.

Dôsledky budú nenávratné

Ak v nasledujúcich 26 rokoch neodvrátime hroziacu klimatickú krízu, každý rok zomrie o štvrť milióna ľudí viac na podvýživu, maláriu, hnačku a stres z vysokých teplôt.

Takmer každé dieťa na svete – viac ako 2 miliardy detí – bude čeliť častejším vlnám horúčav, ktoré ich vystavia väčšiemu zdravotnému riziku.  Extrémne počasie  a teplotné výkyvy súvisiace s klímou vyháňajú stovky miliónov ľudí zo svojich domovov.

Flat lay view at kitchen table full with non perishable foods. Spase for text
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com

Čas sa neúprosne kráti

Do roku 2050 bude naša rastúca populácia vyžadovať o 35 – 56 % viac potravín, ktoré budú žiaľ postrádať kľúčové živiny. Okrem toho bude o 23 % až 62 % viac ľudí výrazne zaostávať v raste a ich fyzický a duševný potenciál bude nezvratne obmedzený.

V súčasnosti má v Európe a inde polovica detí a viac ako 60 % dospievajúcich a mladých žien nedostatok základných mikroživín. Taký je celosvetový výsledok a je neuveriteľné, že 61 % až 97 % Európanov má nízky stav železa.

Empty cutting board and frame of varied food rich in vitamin D. Healthy eating concept. Top view, flat lay.
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com

Aké sú riešenia?

Adaptácia poľnohospodárskych systémov a zlepšenie ich odolnosti voči extrémnym podmienkam sú kľúčové. Využitie odrôd plodín odolných proti sucho, záplavám a iným extrémnym podmienkam, či už prostredníctvom genetického inžinierstva alebo tradičného šľachtenia, predstavuje jeden z prvých krokov. Tieto plodiny môžu značne zvýšiť šance na úspešnú úrodu aj v náročných podmienkach.

Zavádzanie efektívnejších zavlažovacích techník, ako je kvapkové zavlažovanie alebo mikrozavlažovanie, môže výrazne zlepšiť využitie vodných zdrojov a zároveň zvýšiť produktivitu. Takéto metódy minimalizujú plytvanie vodou a zabezpečujú, že rastliny dostanú presne to, čo potrebujú, kedy to potrebujú.

Agrolesníctvo, prax kombinovania poľnohospodárstva so stromami, môže tiež prispieť k lepšej odolnosti systémov. Stromy a kríky poskytujú tieň, zlepšujú štruktúru a vlhkosť pôdy a podporujú biodiverzitu, čo všetko pomáha znižovať náchylnosť poľnohospodárstva na extrémne poveternostné javy.

Zlepšenie manažmentu pôdy prostredníctvom organických hnojív, kompostu a zeleného hnojenia zvyšuje schopnosť pôdy udržať vodu a podporuje zdravý rast rastlín, čo je zásadné pre úspech v sušších podmienkach.

Napokon, využitie pokročilých technológií a klimatických modelov na lepšie predpovedanie a prispôsobenie sa nadchádzajúcim poveternostným podmienkam umožňuje poľnohospodárom včasné rozhodnutia, ktoré môžu zmeniť výsledok sezóny.

Tieto stratégie, spolu s globálnym úsilím o znižovanie emisií skleníkových plynov a zmiernenie klimatických zmien, sú nevyhnutné pre zabezpečenie potravinovej bezpečnosti pre budúce generácie. Ak budeme konať teraz, môžeme vytvoriť odolnejší a udržateľnejší potravinový systém, ktorý dokáže čeliť výzvam, ktoré pred nás staví meniaca sa klíma.

Tractor spraying pesticides on vegetable field with sprayer at spring
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať