Každý z nás má svoje ranné rituály, ktoré by nedokázal zmeniť, aj keby chcel. K mnohým z nich patrí aj šálka horúceho čaju či kávy na prebudenie tela i zmyslov. Tím amerických vynálezcov sa rozhodol rituály s teplými nápojmi vylepšiť. Vynašiel kávové zrná vyrobené zo špeciálneho kovu, ktoré udržia vaše nápoje teplé aj niekoľko hodín.
Kov v dizajne kávových zŕn funguje na jednoduchom princípe – najprv schladí horúci nápoj na takú teplotu, aby sa dal piť a vzápätí ju udržiava až päť hodín. Zrná s názvom Coffee Joulies (kávové joulíky – slovná hračka vytvorená zo základnej jednotky Joulovho tepla) absorbujú nadbytočnú tepelnú energiu, kým je nápoj príliš horúci a potom ju postupne uvoľňujú naspäť, čím udržiavajú nápoj v optimálnej teplote niekoľko hodín. Sú vyrobené z netoxického materiálu zaliateho v nerezovom obale.
„Tento materiál je vyrobený tak, že sa rozpúšťa pri teplote asi 60 stupňov Celzia a popri tom absorbuje veľa energie. Preto zrná ochladia váš nápoj trikrát rýchlejšie ako za bežných podmienok. Keď dosiahnu túto teplotu, špeciálny materiál začne opäť tuhnúť, čím uvoľňuje nahromadenú energiu, ktorú získal počas topenia. Preto udržiavajú nápoj teplý dvakrát tak dlho,“ vysvetlila hovorkyňa Coffee Joulies. Zrná fungujú v akomkoľvek nápoji, či už je to mlieko, čaj alebo horúca čokoláda. Ich jedinou nevýhodou je, že najlepšie sa ich účinky prejavia v uzavretej nádobe. Pri zalievaní kávy však nezabudnite pridať viac vody – zrná totiž absorbujú 15% objemu nápoja.
www.dailymail.co.uk