Tuky nám dávajú energiu, chránia telo pred stratou vnútorného tepla, obaľujú a chránia dôležité orgány, podporujú zdravie srdca a sú súčasťou bunkových membrán. Preto ich z jedálnička netreba vynechávať ani počas zhadzovania kíl. Máme pre vás niekoľko príkladov potravín, ktoré sú aj napriek vysokému obsahu tuku zdravé.
Ako si počas letnej grilovačky nepokaziť žalúdok? Vyskúšajte tieto 3 pravidlá
Vajcia
Aj keď vajíčka, najmä však žĺtok, majú zlú povesť, nemožno im uprieť obsah dobrého LDL cholesterolu. Dokonca istý výskum zistil, že keď zdraví jedinci konzumovali jedno vajce denne po dobu dvanástich týždňov, zvýšila sa im hladina tohto cholesterolu a to pravdepodobne vďaka lecitínu nachádzajúcom sa v žĺtku. Žltý stred vajíčka navyše obsahuje cholin, ktorý podporuje mozog, omega 3-tuky, vitamín D a lutien či zeaxantin, t.j. dva antioxidanty, ktoré chránia zrak.
Arašidové maslo
Dve polievkové lyžice arašidového masla obsahujú 16 g tukov, z ktorých je približne polovica mononenasýtených. Získate tiež štyri gramy polynenasýtených tukov, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu a predchádzať srdcovým ochorením.
Avokádo
Polovica z tohto ovocia vám dodá 15 gramov tuku, ale 10 gramov z nich sú mononenasýtené tuky, ktoré zvyšujú hladinu dobrého cholesterolu v krvi. Podľa štúdie publikovanej v Diabetes Care môžu tiež zabrániť hromadeniu brušného tuku.
Olivy
Olivy obsahujú 15 gramov tuku. Drvivá väčšina z nich sú mononenasýtené. Aj keď sú olivy veľmi mastné, podporujú chudnutie. Obsahujú vitamín E, chrániaci bunky proti voľným radikálom, zastavujú predčasné starnutie a omladzujú. Posilňujú imunitný systém, srdce, chránia žľazy produkujúce hormóny a miernia zápalové bolesti.