Len 1 lyžica tejto potraviny robí s telom zázraky!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Len 1 lyžica tejto potraviny robí s telom zázraky!
Máte radi štipľavé? Foto: pixabay.com

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Horúcu chuť papriky zapríčiňuje špeciálna zložka s názvom kapsaicín. Čím viac kapsaicínu obsahuje, tým je paprička štipľavejšia . Vo väčších množstvách kapsaicín môže vypáliť pery, jazyk alebo hrdlo a to vás môže donútiť aj plakať.

Prečo je chilli zdravé? Kapsaicín korenie má nielen pikantnú chuť, ale aj liečivé účinky, pre ktoré patria medzi najzdravšie potraviny na svete.

Výhody chilli papričiek:

1. Protizápalové účinky

Vďaka kapsaicínu má chilli protizápalové vlastnosti. Kapsaicín blokuje substanciu P, ktorá je spojená so zápalovými procesmi v tele. Pravidelný príjem chilli môže slúžiť ako vynikajúca prevencia artritídy.

2. Prevencia bolesti

Súčasný výskum dokazuje, že chili účinne znižuje bolesť spôsobenú artritídou, psoriázou a diabetickou neuropatiou.

3. Kardiovaskulárne zdravie

Bolo ukázané, že feferónky znižujú hladiny cholesterolu a triglyceridov a spôsobujú prevenciu vzniku krvných zrazenín. Kultúry, ktoré sú široko používané v chilli, spôsobujú oveľa nižší výskyt srdcových chorôb, mŕtvice a trombózy.

4. Zlepšujú trávenie

Podľa Ayurvedy, pálivá chuť povzbudzuje k jedlu a zlepšuje trávenie. Potraviny, ktoré sú dobre stráviteľné dávajú telu potrebné živiny a energiu a potraviny, ktoré nie sú dobre stráviteľné, vytvárajú toxíny. Preto, podľa Ayurvedy, trávenie je kľúčom k nášmu zdraviu.

5. Imunita

Žiara červenej čili papričky svedčí o vysokom obsahu beta-karoténu alebo provitamínu A. Len lyžička chilli denne dodá telu extra dávku vitamínu C a A, ktoré sú nevyhnutné pre prevenciu infekcie.

6. Zabraňujú rakovine prostaty

Výskum rakoviny prostaty ukázal, že kapsaicín funguje ako skutočný „zabijak“ rakovinových buniek. Po štyroch týždňoch terapie kapsaicínu sa u väčšiny zvierat zastavil rast buniek rakoviny prostaty a veľkosť tumoru bola významne znížená. Pre prevenciu rakoviny prostaty je odporúčané užívať 400 mg kapsaicínu trikrát týždenne.

7. Podporujú chudnutie

Pálivá chuť, ktorú majú chilli, zvyšuje termogenézu – tvorbu tepla v tele. Proces termogenézy vyžaduje spotrebu ďalších kalórií, čo má za následok stratu tuku.

8. Zabraňujú žalúdočným vredom

Po dlhú dobu sme si mylne mysleli, že teplé jedlo spôsobuje žalúdočné vredy. V súčasnej dobe bolo potvrdené, že feferónky nielen nespôsobujú vredy, ale im aj zabraňujú, pretože zabijú škodlivé baktérie a stimulujú vytváranie ochranného povlaku.

9. Pomáhajú s diabetom 2. typu

Pravidelná konzumácia chilli môže zabrániť diabetu 2. typu. Štúdie uverejnené v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukazujú, že pravidelný príjem chilli znižuje potrebu organizmu pre sekréciu inzulínu, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi po jedle.

Len 1 lyžica tejto potraviny robí s telom zázraky!
Foto: pixabay.com
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WBN