BRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – Slovak Food Festival, ktorý je určený predovšetkým milovníkom dobrého jedla, v piatok napoludnie oficiálne otvoril svoje brány.
Maškrtníkov privítal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. „Verím, že v popoludňajších hodinách a predovšetkým zajtra a pozajtra ich tu bude veľa ľudí a že budú mať vystavovatelia čo robiť, aby ich obslúžili. Želám festivalu úspešný priebeh a pevne verím, že sa stretneme aj na ďalších ročníkoch,“ dodal Ftáčnik, ktorý je zástancom delenej stravy.
Na otázku, čo by si najradšej dal, odpovedal, že „pravdepodobne lokšu aj s nejakou kačacinkou“.
Obrazom: Tretí ročník Slovak Food Festival
Dobroty z rôznych kútov sveta
Návštevníkov Slovak Food Festivalu čakajú okrem iného bylinky, husacina, steaky, pralinky, suši, smažené aj nesmažené dobroty, víno, destiláty, káva, čaj a špeciality z rôznych kútov Slovenska, ale aj Moravy, Čiech či ďalekej Ázie. Pochúťky im ponúkne 56 vystavovateľov, pričom sa môžu tešiť i na jarný trh zeleninárov.
Neodmysliteľnou súčasťou festivalu sú deti, pre ktoré organizátori pripravili tvorivé dielne Školy remesiel ÚĽUV (rezbárska dielňa, drotárska dielňa, detská paličkovaná čipka, maľba na sklo, hrnčiarska dielňa), detské ihrisko a skákací hrad, maskota včielku pre dobrú náladu a besedu s odborníkom na zdravú výživu Igorom Bukovským.
Ustrice sa budú otvárať vo veľkom
V rámci Slovak Food Festivalu sa už tradične konajú rôzne súťaže. Svoje schopnosti vo varení si už po tretí raz zmerajú zástupcovia slovenských médií a po úspešnom nultom ročníku Majstrovstiev Slovenska v otváraní ustríc sa tento rok uskutoční prvý ročník, v ktorom budú profesionálni kuchári otvárať 30 ustríc typu Belon používaných aj na európskom a svetovom šampionáte.
Na svoje si však v poslednú májovú sobotu prídu aj diváci – správne otvorené ustrice totiž poputujú do hľadiska na ochutnávku.
Kuchári sa budú predbiehať v príprave králika
Finále československej súťaže Primerba Cup 2012 o najlepšieho kuchára, ktorú vyhlásili už 12. marca, vyvrcholí priamo počas festivalu. Zo súťažiacich postupne vzišlo 20 finalistov, pričom polovica z nich je z Česka a polovicazo Slovenska.
Ich úlohou bude pripraviť v časovom limite 2,5 hodiny polievku a teplé hlavné jedlo s prílohou. Finalisti budú musieť pripraviť 6 porcií z vlastných surovín vrátane jednej povinnej, ktorou je králik. Hodnotiť ich budú dve odborné poroty – prvá z nich bude bodovať praktické schopnosti súťažiacich na pracovisku a hygienu, druhá odborná porota bude senzoricky hodnotiť súťažné menu.
Vstup na festival je voľný. Návštevníci si budú môcť kúpiť festivalové lístky v minimálnej hodnote 6 eur (5 kusov), ktoré budú následne vymieňať za jednotlivé jedlá a produkty z ponuky. Moderátorom akcie je opäť Peter Justin Topolský. Tretí ročník podujatia na Bratislavskom hrade potrvá do nedele 27. mája.