ŽILINA 23. septembra (WEBNOVINY) – Martinské múzeum slovenskej dediny, skanzeny v Pribyline a Vychylovke, ale aj Oravský a Budatínsky hrad núkajú turistov lokšami, pirohmi, haruľou, kapustníkmi, šiškami či kuľašou s maslom a slaninkou.
Jeden deň plný chutných jedál, pestrých vôní a všakovakých chutí mohli návštevníci zažiť v rámci série Kulinárskych dní prvýkrát už túto jeseň, múzeá v Žilinskom kraji však budú v bezplatných ochutnávkach miestnych špecialít, ukážkach tradičných remesiel a vystúpení folklórnych súborov pokračovať ešte ďalšie tri sezóny.
„Chceme takto spojiť históriu s kultúrnou ponukou a chuťami. Veď mnohí si spomenieme na Jánošíka, ktorý napríklad keby jedol hrachovú kašu, tak by sa možno na tom hrachu nešmykol. Alebo na Juraja Turzu, o ktorom sa traduje, aké veľké slávnosti a hodovanie robieval v Sobášnom paláci v Bytči, ktorý postavil. Alebo Žofia Bosniaková, tie bosniaky- chlieb, ktorý rozdávala chudobným v okolí Tepličky sa stále tradujú,“ vysvetlil hovorca Žilinského kraja Peter Kubica.
Kulinárske dni v Žilinskom kraji