Na otvorenie terás čaká takmer 60 percent slovenských pohostinstiev. Vyplýva to z prieskumu vyše 5 600 partnerov Plzeňského Prazdroja Slovensko. V marci bolo z nich otvorených len 27 percent, pričom väčšina fungovala formou predajného okienka. Čapované pivo pritom predávala len tretina z nich. Až 77 percent z aktuálne zatvorených podnikov chce otvoriť hneď, ako to bude možné.
Z prieskumu ďalej vyplynulo, že pre asi 300 podnikov je zlepšenie situácie v nedohľadne, keďže na to, aby mohli otvoriť, potrebujú aj interiér. Hostia už navyše nezavítajú do viac ako 260 podnikov, ktoré sa zúčastnili prieskumu a ich majitelia definitívne zavreli.
Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu
Stovky ďalších sú na hrane prežitia. Pozitívnou správou pre prevádzkovateľov je však to, že ľudia sa chcú k čapovanému pivu vrátiť. Dáta ukazujú, že až 56 percent Slovákov uviedlo návrat do podnikov ako to, na čo sa po skončení opatrení tešia najviac.