Chlieb sa zvykol považovať za potravinu pre chudobných, španielsky pekár z Andalúzie sa ho však rozhodol povýšiť na exkluzívny tovar. Krátko pred vianočnými sviatkami v rodinnej pekárni Pan Piňa začal piecť bochníky, ktoré sa predávajú za rekordných 117 eur za kus. Výstredná ponuka si rýchlo našla svoju klientelu.
Exkluzívna surovina bez chuti
Najdrahší chlieb na svete pečie Juan Manuel Morenu v malej dedinke Algatocín na juhu Španielska. Do každého bochníka s hmotnosťou 400 gramov okrem múky a dehydrovaného medu pridáva aj exkluzívnu surovinu – 250 miligramov zlatého prachu v hodnote 95 eur. Ten sa nachádza v striedke aj na kôrke, čerstvému chlebu vytiahnutému z pece však žiadnu špeciálnu chuť nedodáva.
Zlato vraj napomáha tráveniu
„Zlato samo osebe nemá žiadnu chuť. Chlebu dodáva len istý lesk, nádych luxusu pre každý bochník. Zvyšné ingrediencie sú organické a veľmi zdravé. Mnohí veria, že malé množstvo zlata napomáha dobrému tráveniu,“ uviedol 41-ročný pekár, ktorý rovnako ako jeho predkovia zasvätil svoj život vôni pekárenských výrobkov. Rodinná pekáreň Pan Piňa má dnes už vyše 70 rokov a Moreno v nej ponúka vyše 50 druhov chleba. Ten najdrahší zaujal najmä bohatých Číňanov, Arabov a Rusov, ktorí dovolenkujú v neďalekom turistickom stredisku Costa del Sol.
Pekár prezradil, že k pečeniu drahého chleba ho inšpirovala kaviareň v neďalekom meste, ktorá predáva údajne najdrahšiu kávu na svete. „Tú kávu som nechutnal, ale zapamätal som si, že exkluzivita je jedným zo spôsobov, ako inovovať ponuku,“ uviedol Moreno.
www.times.com