BRATISLAVA 23. marca (WBN/PR) – Spoločnosť HYZA a.s. so sídlom v Topoľčanoch je najväčším spracovateľom a výrobcom hydinových produktov na Slovensku. Spracovateľská linka na kurčatá spracuje za hodinu 10 500 kusov kurčiat, čo mesačne predstavuje cca 2,5 miliónov kusov kurčiat. Hydinových mäsových výrobkov, ako sú šunky a mäkké mäsové výrobky, sa mesačne vyrobí 450 – 500 ton. Kompletný proces výroby a spracovania hydinových produktov podlieha stálemu veterinárnemu dohľadu. Závod je držiteľom certifikátov ISO 9001 : 2008, IFS, BRC, ktorých požiadavky na bezpečnosť, hygienu a kvalitu sú vysoko nad rámec platnej legislatívy. Skutočnosť, že závod plní tieto požiadavky, potvrdila aj hĺbková kontrola, ktorú začiatkom februára vykonala Regionálna veterinárna a potravinová správa. V priebehu kontroly neboli zistené žiadne nedostatky.
„Pri našom objeme výroby je bezpečnosť produktov prvoradá,“ hovorí Karol Ponesz, generálny riaditeľ spoločnosti HYZA a.s. „Zásobujeme cca 40 % slovenského trhu, podiel exportu je takmer 25 %. To pre nás predstavuje záväzok k absolútnej bezpečnosti a kvality vyrábaných produktov,“ dodáva. V rámci chovu hydiny spolupracuje spoločnosť so slovenskými farmami, ktoré sú pravidelne kontrolované veterinárnym dozorom. Kŕmne zmesi pre kurčatá taktiež pochádzajú zo Slovenskej, prípadne Českej republiky, a ich bezpečnosť a kvalita je rovnako kontrolovaná. Popri investíciách do špičkového technologického vybavenia závod ročne investuje nemalé finančné prostriedky do kvality produkcie, pričom len náklady na vyšetrenie vzoriek produktov v akreditovaných laboratóriách predstavujú čiastku viac ako 48 000 € za rok.
V topoľčianskom závode využívajú na spracovanie hydiny najmodernejšie technológie a linky od holandskej spoločnosti STORK – MAREL, ktorá patrí medzi svetové špičky v hydinárskom odvetví. Pre kvalitatívne zatrieďovanie kurčiat sa využíva kamerový systém. Na chladenie hydiny sa používa vzduchový chladiaci kontinuálny tunel, pričom priemerná priestorová teplota je 0,7 až 0,9°C, vychladené kurčatá majú teplotu do + 4,0°C.
„Máme zabezpečený stály veterinárny dohľad nielen nad vyrábaným sortimentom, ale aj nad kŕmnymi zmesami. Prítomnosť štátneho veterinárneho dozoru je dennou rutinou počas celej doby porážania a porciovania hydiny. Dohľad realizuje 5 veterinárnych lekárov a 6 veterinárnych technikov. Veterinármi sú kontrolované technologické postupy výroby a spracovania až po expedíciu výrobkov. Priebežne sú odoberané a preverované vzorky na všetkých úsekoch výroby,“ povedal Karol Ponesz.
Pri spracovaní kurčiat sa okrem prísnych hygienických podmienok dodržujú aj podmienky ochrany zdravia hydiny (WELLFARE), t.j. sú vytvorené podmienky, v ktorých je hydina chránená pred fyzickou a psychickou nepohodou a môže realizovať svoje prirodzené správanie.
„Všetci zamestnanci, obsluhujúci personál a návštevy vstupujúce do skladovacích a výrobných priestorov musia rešpektovať vysoký štandard hygienických požiadaviek,“ pripomína Karol Ponesz. „Striktne vyžadujeme nosenie ochranného pracovného odevu, pokrývky hlavy, pracovnej obuvi, pracovných rukavíc a dodržiavanie osobnej hygieny,“ dodáva Karol Ponesz. Pred samotným vstupom do výrobných priestorov musia prejsť všetky osoby cez turniket, na ktorom sa vykonáva umytie a dezinfekcia rúk a obuvi. V rámci zabezpečenia hygieny a prevencie spoločnosť tiež monitoruje zdravotný stav zamestnancov.
Spoločnosť HYZA a.s. so sídlom v Topoľčanoch ponúka široký sortiment produktov z hydinového mäsa – celú a porciovanú chladenú a mrazenú hydinu, mäsové prípravky (marinované a posypané grilovacím korením), hydinové mäsové výrobky (hydinové šunky, salámy, párky, pečeňové syry a údené špeciality) pod značkou HYZA. Pri ich spracovaní sa okrem prísnych hygienických podmienok, dodržujú aj podmienky ochrany zdravia hydiny (WELLFARE), t.j. sú vytvorené podmienky, v ktorých je hydina chránená pred fyzickou a psychickou nepohodou a môže realizovať svoje prirodzené správanie. HYZA, a.s. patrí do skupiny Agrofert, ktorá má pod kontrolou celý proces od prípravy krmív, cez chov až po porážku a výrobu hydinových výrobkov.