Aj v reštauračnom vozni sa môžete cítiť ako v modernej trendovej reštaurácii. Reštauračné služby v diaľkových vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa tešia veľkej obľube.
Spoločne so svojím partnerom spoločnosťou Wagon Slovakia Košice (WGS), ktorý reštauračné vozne prevádzkuje, sa národný dopravca rozhodol ich ponuku zmodernizovať a zatraktívniť.
Sushi, hovädzie teriyaki i zemiakovo-gaštanový krém
Do pilotnej prevádzky sa tak dostáva prvý reštauračný vozeň, ktorý okrem absolútne nového jedálneho lístka prináša celkom nový moderný koncept služieb.
Deň na cestách môžete odštartovať čerstvými raňajkami v podobe klasickej praženice, kompletnými anglickými raňajkami či dokonca vločkami s bielym jogurtom a so sezónnym ovocím. K tomu si môžete dopriať výborné talianske espreso alebo 100% džús.
Ak má cestujúci chuť na hlavné jedlo, môže vyskúšať tekvicové rizoto s parmezánom, hovädzie teriyaki alebo čerstvý šalát s kozím syrom. Ak sa rozhodne ostať pri polievke, môže si objednať ázijskú Pho-Bo, zemiakovo gaštanový krém alebo tradičnú fazuľovú.
Pasažierov obslúži personál na mieste, kde sedí
Okrem „prekopaného“ menu prichádza aj mobilbar s kompletne novým vybavením. Pasažierov obslúži priamo na mieste, kde sedí. Cestujúci si z neho môžu dopriať aj rôzne pochutiny, ale aj sýtejšie jedlá, napríklad sushi či americký BBQ hotdog. V ponuke nájdu aj čerstvo pripravené espreso.
„V rámci inovácií sme sa rozhodli priniesť do reštauračných vozňov novinky inšpirované svetovou gastronómiou. Štandard stravovacích služieb vo vlakoch tak chceme posunúť na vyššiu úroveň a navrhnutými zmenami zvýšiť komfort pre cestujúcu verejnosť,“ uviedla Alžbeta Gajdošová Keruľová, hovorkyňa WGS.
Dodala, že v prípade zavedených zmien je pre cestujúcich atraktívna najmä novinka, a to ponuka snack menu v celom vlaku, nielen v reštauračnom vozni. „Keďže sme v testovacej fáze, našou snahou je novo poskytnuté služby doladiť čo najlepšie, preto budeme vďační, ak nám dajú cestujúci spätnú väzbu,“ približuje hovorkyňa WGS.
Inovované menu zatiaľ na jednej trase
Inovované menu a nové služby nájdete každý deň vo vlaku IC 44/45, ktorý vychádza z Košíc o 07:11 a smeruje do Viedne cez Bratislavu. Na spiatočnej ceste sa môžu cestujúci v novom reštauráku absolvovať o 14:42 z Viedne, s odchodom z Bratislavy o 16:06 a s príchodom do Košíc o 20:42.
„Verím, že sa tento test nášmu partnerovi osvedčí. Naše IC vlaky využíva čoraz viac ľudí a ich ekonomika sa stále zlepšuje. Verím, že tento rok už budú štátom nedotované vlaky ZSSK v zisku a vďaka našim partnerom budeme môcť nové menu ponúknuť aj v ostatných IC-čkach,“ hovorí Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.
Služby i menu sú stále v testovacej prevádzke a neustále sa dolaďujú. ZSSK i WGS preto cestujúcich vyzývajú, aby po otestovaní napísali svoje pozitívne, prípadne i kritickejšie postrehy na emailovú adresu gr@wgske.sk.