Britská spoločnosť si stanovila nevšedný cieľ. Vyrábať z oxidu uhličitého proteín, ktorý potom môžu využiť na krmivo pre zvieratá. Startup doteraz vyzbieral na svoju činnosť osem miliónov eur.
Vo svojej technológii využíva proces fermentácie podobný tomu v pivovaroch, no namiesto alkoholu je jeho výsledkom kvalitný proteín, ktorý je možné vysušiť a vyrobiť z neho pelety na kŕmenie zvierat.
Sója a rybia múčka
Potreba prírodných zdrojov proteínu, akými sú sója a rybia múčka, už dlho trápi chovateľov zvierat. Sója je spájaná s rúbaním stromov napríklad v Amazónii a výroba rybej múčky si vyžaduje odchyt obrovského množstva rýb žijúcich vo voľnej prírode.
Ste si istí, aké ryby jete? Odborníci odhalili, koľko produktov má nesprávne označenie
Proteín od firmy Deep Branch sa spolieha na recyklovanie uhlíka od priemyselných znečisťovateľov. Odpadový plyn bude musieť prejsť chemickým procesom na oddelenie oxidu uhličitého od iných plynov pred samotnou produkciou proteínu.
„Dokážeme vyrobiť vysoko kvalitný proteín bez toho, aby sme potrebovali ornú pôdu alebo ryby,“ tvrdí spoluzakladateľ firmy Peter Rowe.
Udržateľná alternatíva
Podnikateľ ozrejmil, že ich výrobok z Európy ponúka zdroj potravy, ktorý je oproti trhu so sójou či rybou múčkou oveľa menej závislý od geopolitiky, sezónnosti alebo podnebia.
Ako udržateľná alternatíva k sóji a rybej múčke sa často uvádza hmyz.
Rowe uviedol, že jeho firma dokáže jednoduchšie a lacnejšie vyrábať proteín, ak by stála pri zariadení na zachytávanie a skladovanie oxidu uhličitého.
Biomasu chcú vyškrtnúť zo zoznamu obnoviteľných zdrojov energie, ministerstvo pôdohospodárstva je proti
Startup začne s komerčnými testami svojho krmiva pre kurčatá a lososy počas leta.
Firma už zaujala európskych výrobcov krmív ako BioMar a AB Agri. Takisto je blízko k dosiahnutiu dohody na výstavbu prvej továrne na komerčnú výrobu v Nórsku, kde chce zásobovať sektor akvakultúry.
Nórsko je popredným vývozcom lososov a má vo vývoji množstvo projektov zameraných na zachytávanie a skladovanie oxidu uhličitého.
Pohľad z druhej strany
Mike Allen z University of Exeter a Plymouth Marine Laboratory si myslí, že firma to nebude mať jednoduché.
„Viem si predstaviť, akým významným výzvam budú čeliť. Budú musieť spojiť ich produkt s inými druhmi biomasy, aby vytvorili úplný výživový prípravok potrebný pre zdravý rast zvierat,“ uviedol odborník na prírodné vedy.
EÚ čelí obvineniu z pokrytectva a neokolonializmu. Spor vyvolal lov tuniaka žltoplutvého
Allen vyhlásil, že startup by sme nemali považovať za projekt zachraňujúci klímu. „Akýkoľvek projekt, ktorý využíva priemyselné emisie CO2 je z teoretického hľadiska skvelý, ale musia byť úprimní a realistickí v tom, koľko oxidu uhličitého naozaj upravujú a aká je ich uhlíková stopa,“ povedal.
Rowe uviedol, že proteínové krmivá sú oveľa udržateľnejšou alternatívou ako sója alebo rybia múčka. „Áno, zníženie konzumácie mäsa takisto redukuje náš dopad na životné prostredie, ale nie každý to vidí. Takže ak sa nám podarí zredukovať vplyv výroby živočíšneho proteínu, je to len dobrá vec,“ povedal.
Rozhodne cena
Svetový fond na ochranu prírody (WWF) prijal snahu o zníženie závislosti od sóje.
„Tieto bakteriálne procesy využívajúce nadbytočné materiály ako napríklad oxid uhličitý a vedľajšie poľnohospodárske produkty slúžia dobrej veci. Na rozdiel od sóje si nevyžadujú odlesňovanie, stratu biodiverzity a nepotrebujú pitnú vodu ani hnojivo,“ vyjadril sa vedúci z oddelenia akvakultúry Piers Hart.
Revolúcia v potravinárskom priemysle. Úrady schválili prvé kuracie mäso vyrobené v laboratóriu
Podotkol, že nakoniec môže rozhodnúť o tom, či alternatívne bielkoviny vytlačia z trhu sóju, ich cena. „Dúfame, že zvyšujúci sa dopyt a výroba prinesú zníženie ceny a že ľudia si povedia, že aj napriek vysokej cene je to oveľa lepšie pre planétu,“ uzavrel.