Podpora exportu vo vinohradníctve môže naštartovať ekonomiku, cestovný ruch aj gastro turizmus. Zároveň by sa posilnila odolnosť sektora voči ďalším krízam. Informuje o tom kancelár Cechu vinohradníkov a vinárov Slovensku (CVVS) Roman Mács v tlačovej správe.
Diskusia je nevyhnutná
Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska (CVVC) podporuje nevyhnutnosť diskusie o štruktúre slovenského hospodárstva, slovenskej zahranično-obchodnej politike, konkurencieschopnosti slovenských exportérov a tiež víziu rozvoja národnej ekonomiky.
Rovnako upozorňuje na to, že Slovensko nevyužíva svoj potenciál.
OĽaNO vyvrátilo vyjadrenia o zlikvidovaní včelárstva, chcú zvýšiť kvalitu života včely medonosnej
„V Rade slovenských exportérov sme presvedčení, že podnikatelia a jednotlivé segmenty ekonomiky si zaslúžia väčšiu pozornosť. Po vzájomných rokovaniach s CVVS sme ešte viac presvedčení, že potenciál, ktorý sa nachádza v sektore vinohradníctva, je na Slovensku nevyužitý,“ potvrdil predseda Rady slovenských exportérov Lukáš Parízek.
Podporu potrebujú ako soľ
Podľa CVVS je s podporou štátu pre Slovensko možné stať sa významnou vinohradnícko-vinárskou krajinou vo svetovom meradle.
„Bohužiaľ v dôsledku pandémie, prichádzajúcej inflácie nám nezostávajú voľné zdroje robiť aktívny marketing a degustácie v zahraničí z vlastných zdrojov. Strategickú podporu sektora od štátu potrebujú vinohradníci ako soľ,“ skonštatoval spoluzakladateľ CVVS a zakladateľ vinohradníctva a vinárstva Mavín Martin Pomfy.
Agentúra SITA oslovila Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka so žiadosťou o reakciu.