Hrozí nedostatok slovenských jabĺk? Ovocinári musia likvidovať sady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sad
Vyrúbaný jablkoňový sad v Dvoroch nad Žitavou. Reprofoto: TV Joj, www.noviny.sk
Tento článok pre vás načítala AI.

Slovenskí ovocinári čelia vážnym problémom, ktoré ich nútia likvidovať jabloňové sady. V Dvoroch nad Žitavou museli vypíliť rodiace jablone na troch hektároch, čo spôsobí, že slovenské jablká budú na pultoch našich obchodov skôr raritou. Informuje TV Joj na svojej stránke Noviny.sk.

„V takomto rozsahu sme naposledy likvidovali pred 20 rokmi, keď sme ho obnovovali,“ ozrejmil pre televíziu ovocinár Emil Schulz z Emilove sady Dvory nad Žitavou. Teraz znižujú výmeru aj napriek tomu, že Slovensko má jedny z najlepších podmienok na pestovanie jabĺk v Európe.

Jablká ich neuživia

Paradoxné však je, že vyprodukujeme len štvrtinu skonzumovaného množstva jabĺk na Slovensku. „Skonzujeme zhruba 150-tisíc ton jabĺk a vyprodukujeme takých 35-tisíc ton. Ročne sú tieto podmienky možno tretie najlepšie v Európe na pestovanie jabĺk, ale aj napriek tomu ich ovocinári likvidujú, lebo ich to neuživí,“ doplnil Schulz.

V 60-ročných sadoch za posledných päť rokov vyrúbali okolo 50-tisíc rodiacich jabloní na zhruba desaťhektárovej výmere. „Pre nás to nie je jednoduché, lebo robíme to 12 rokov,“ povedal pracovník Roman.

Lacný dovoz zo zahraničia

Ovicinár priznáva, že konkurencieschopnosť voči dovozu je z roka na rok veľmi ťažká a musia sa prispôsobiť realite.

„Za znižovaním ovocných sadov môžeme vidieť viacero dôvodov. Jednak sú to finančné straty alebo pokles rentability v rámci pestovania, keďže na Slovensko sa aj naďalej dováža príliš veľké množstvo lacnej zahraničnej ovocnej produkcie,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Jablká skladujú niekoľko mesiacov

Stúpajú aj náklady na ochranu stromov pred prízemnými mrazmi či extrémnym slnkom a suchom. Tiež je dotačná schéma v iných krajiných nastavená pre ovocinárov celkovo pozitívnejšie, ako na Slovensku. Cenu jabĺk však neurčuje len výroba.

„Jablká sú komodita, ktorá sa skladuje sedem, osem mesiacov. Tie energie za posledné roky stúpli veľmi vysoko, tak rozmýšľame nad výsadbou kôstkovín – čerešní, broskyne, nektarinky sa predávajú takmer okamžite, takže tam dokáže ušetriť veľmi veľa peňazí,“ priznáva ovocinár s tým, že o dva roky budú musieť vyrúbať ďalší 12-hektárový jabloňový sad.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Holéciová
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora