Za posledný rok hydinári zaznamenali rapídny nárast výrobných nákladov. K výraznému nárastu prišlo aj v úvode roka 2022. Informuje o tom Únia hydinárov Slovenska na webovej stránke.
Hydinári tak žiadajú prijatie opatrení zo strany štátu, ako zvýšenie odbytových cien hydinového mäsa a konzumných slepačích vajec tak, aby pokrývali výrobné náklady chovateľov a spracovateľov hydiny, finančné prostriedky na podporu sektora chovu a spracovania hydiny v rovnakej výške ako v okolitých krajinách či stabilizáciu cien elektrickej energie a plynu pre potravinárske a poľnohospodárske podniky.
Narástli aj ceny energií
Rovnako požadujú schválenie daňových a odvodových úľav pre poľnohospodárske a potravinárske podniky, bariéry proti zvyšovaniu dovozu a proti dovozom z tretích krajín, kde prevádzky nespĺňajú prísne podmienky Európskej únie a riešenie obchodných vzťahov zo strany ministerstva vrátane potreby rastu odbytových cien.
Hydinárom neustále rastú náklady, situácia v chove nosníc sa zhoršuje
„Dôvodom je skutočnosť, že náklady na krmivá predstavujú 59 percent všetkých nákladov spojených s výkrmom hydiny a 45 percent všetkých nákladov pri produkcii vajec. Výrazný rast nákladov zaznamenali chovatelia aj v rámci energií. Náklady na elektrickú energiu stúpli priemerne o 180 percent a náklady na plyn priemerne o 150 percent. Priemerné náklady na výkrm kurčiat stúpli v úvode roku 2022 o 13,5 percent a náklady na chov nosníc o 15 percent,“ informuje únia.
Drahšie náklady na krmivá o 28 percent
Medziročne vzrástli náklady na krmivá kurčiat o 25 percent, na jednodňové kurčatá o 8 percent, na elektrickú energiu o 200 percent a na plyn o 100 percent. Priemerné náklady na chov kurčiat vzrástli medziročne o 22 percent z 0,82 eura na kilogram na 1,00 euro na kilogram. Odbytové ceny však tento nárast podľa únie nekopírujú. Priemerné odbytové ceny za kura chladené medziročne vzrástli o 4,8 percenta a za chladené kuracie rezne o 9 percent.
Hydinári volajú po prijatí opatrení na ochranu domácich chovateľov nosníc, varujú aj pred dovozom nekvalitného mäsa
Medziročný nárast nákladov zaznamenali aj chovatelia nosníc. „Priemerné výrobné náklady na produkciu vajec stúpli medziročne o 21 percent z 9,27 eura na 100 kusov na 10,81 eura na 100 ks. Priemerné odbytové ceny za vajcia však od januára 2021 do januára 2022 stúpli iba o 11 percent,“ dodáva únia. Od januára 2021 im vzrástli náklady na krmivá o 28 percent, na elektrickú energiu o 180 percent a na plyn o 150 percent.
Ministerstvo nemá v kompetencii reguláciu cien
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka tvrdí, že vníma problémy potravinárov a producentov výrobkov, ktorým stúpajú vstupné náklady výroby a pravidelne s nimi komunikuje. V kompetencii však nemá reguláciu odbytových cien.
„Cenotvorba a jej nastavenie je vecou dodávateľsko-odberateľských vzťahov. Ešte v novembri 2021 bola schválená štátna pomoc pre chovateľov hydiny vo výške 4 miliónov eur, túto pomoc postupne vyplácame. Zároveň je už otvorená výzva 4.1 v rámci Programu rozvoja vidieka 2014 – 2020, z ktorej podporíme investície do prestavby/prerábky chovov nosníc. Investície na zlepšenie životných podmienok sú aj bodovo zvýhodnené,“ uviedlo ministerstvo.