Tradičné plodiny, na ktoré sme vo svojom klimatickom pásme zvyknutí, sa u nás nebudú dať pestovať. Namiesto nich si budeme musieť zvyknúť na iné. Čo je ale ešte horšie, kvôli zvýšenej koncentrácii CO2 vo vzduchu bude výživová hodnota plodín nižšia. Inak povedané, rovnaké množstvo jedla nám v budúcnosti nedodá potrebné kalórie, vitamíny a výživné látky. Takýto hororový scenár priniesla ostatná správa medzinárodného panelu OSN ku klimatickej zmene (IPCC).
Tieto zmeny nie sú tak ďaleko, ako si možno myslíme. Veľmi ľahko sa môžu udiať aj u nás na Slovensku. Vedci napríklad skúmali pestovanie pšenice vo vysokej koncentrácii oxidu uhličitého. Takáto pšenica obsahovala o 6 až 13 percent bielkovín menej. Mala aj menej zinku (o 4 až 7 percent) a tiež menej železa (až o 8 percent).
Do Globálneho klimatického štrajku sa zapoja aj Slováci, študenti budú protestovať v troch mestách
Vedci skúmali desiatku najčastejšie pestovaných plodín, teda jačmeň, maniok, kukuricu, palmový olej, repku, ryžu, sóju, cirok, cukrovú trstinu a pšenicu. Zistili, že v dôsledku klimatickej zmeny klesne výživová hodnota potravín o jedno percento každý rok.
V posledných rokoch dramaticky klesol počet ľuďí trpiacich hladom a podvýživou. OSN sa však obáva, že s nastupujúcou klimatickou zmenou sa tento pozitívny trend zvráti. Potraviny sú nielen nutrične chudobnejšie, ale koncentrácia oxidu uhličitého má negatívny dopad aj na výnos samotnej plodiny. To znamená nielen menej kalórií pre ľudí, ale aj pre dobytok, ktorý sa týmito plodinami prikrmuje.
OSN teda varuje, že ak sa nepokúsime zastaviť zvyšovanie koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére, povedie to k drastickému zvýšeniu cien potravín, hladu a podvýžive.