Včely pochádzajú z lesa a patria tam aj dnes. Preto sa zástupcovia zväzu včelárov dohodli so štátnymi lesmi na spoločnom postupe, ako včelám pomôcť vrátiť sa do svojho prirodzeného prostredia.
Memorandum medzi podnikom Lesy Slovenskej republiky a Slovenským zväzom včelárov podpísali za prítomnosti ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej na podujatí Deň stromu v Čiernom Balogu.
„Tento deň sme využili aj na podpis memoranda so slovenským zväzom včelárov. Chceme spolupracovať v oblasti Opätovného oživenia chovu včiel a produkovania medu v lesnom prostredí,“ povedal pre Náš Vidiek riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marián Staník.
Kľúčová spolupráca
Pri podpise bola aj ministerka Gabriela Matečná. „Mojim krédom je spájať ľudí pre dobro a dobré veci. Takýto dokument už možno mohol byť na ministerstve, ale je dobre, že sa uskutočnil teraz. Pretože včely pochádzajú z lesa a aj tam patria,“ hovorí ministerka pôdohospodárstva.
Cieľom dokumentu je spolupracovať na tom, aby sa do lesov dostalo viac úľov. Včely totiž pochádzajú z lesa. Človek ich začal chovať na lúkach a poliach, no ich pôvodným domovom je les.
„Pre nás je to veľká pomoc. Dostaneme včely do prostredia, ktoré je im prirodzené. Včely majú v lese doslova švédske stoly. Máme viac ako 120 druhov rastlín s veľkou škálou peľu, ktorý potrebujú. Jednotvárna strava včiel, ako sú monokultúry repky či slnečnice, sa potom prejaví aj na zdraví včiel,“ povedal Milan Rusnák, predseda Slovenského zväzu včelárov.
Slovenský unikát
Okrem zdravia včelstiev je cieľom aj produkcia lesného medu. Druh včely, ktorý žije na Slovensku produkuje jeden z najkvalitnejších medov na svete. Obsah vody je v ňom iba 12 percent.
Obvykle je to až horná hranica európskej normy, teda 20 percent. Med je hustejší, ale aj chutnejší a má unikátne zloženie. Obsahuje enzýmy a unikátnu zmes peľov.
„Slovenský med z lesa je výnimočný vo svete. Tento med má v sebe široké spektrum štiav z rastlín. Základ tvorí malina, potom medovica živočíšneho pôvodu, ako napríklad výlučky vošiek a puklíc. Lesný med je aromatickejší, je v ňom cítiť les,“ vysvetľuje Milan Rusnák.