Mäso bude drahšie, zvyšovanie cien je reakciou na rastúce náklady výroby

mäso
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.

Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú rásť. Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby. Tento stav zároveň potvrdzujú aj výsledky už zrealizovaných aukcií na nemeckej burze, ktorej vývojom sa trh riadi.

Nárast od polovice apríla

Nárast cien mäsa a mäsových výrobkov má prísť od polovice apríla na úrovni 10 až 12 %. Konštatoval to Slovenský zväz spracovateľov mäsa (SZSM).

Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčových jatočne upravených tiel (JUT), bol na nemeckej burze prvotne zaznamenaný v 7. týždni. Tam sa po niekoľko mesačnej stagnácii ceny na úrovni 1,19 eura za kilogram prejavil výrazný nárast ceny v priebehu štyroch po sebe nasledujúcich týždňov na úroveň 1,50 eura za kilogram. Bol teda zaznamenaný nárast až o 26 %.

Výrobcovia zároveň zvyšovaním cien musia podľa SZSM reagovať aj na nárast cien obalových a pomocných materiálov či korenín. „Nárast cien vstupov do výroby sú výrobcovia nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien,“ uviedla výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Vplyv má aj minimálna mzda

Na zvyšujúce sa ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov má tiež vplyv aj medziročný nárast úrovne minimálnej mzdy na hodnotu 623 eur, čo predstavuje nárast o 7,4 % v porovnaní s mesačnou minimálnou mzdou platnou pre rok 2020 či zvýšené náklady na logistiku.

Slovenský zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Eva Forrai
Firmy a inštitúcie SZSM Slovenský zväz spracovateľov mäsa