Predajné miesto originálnych vlastných výrobkov spojené s lesnou informačnou kanceláriou v piatok slávnostne sprístupnili v budove sídla štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky (Lesy SR) v Banskej Bystrici. Lesníci v predajni ponúkajú vlastné mäsové výrobky z diviny uvádzané pod značkou Lesnícke pochúťky, mrazené mäso z diviny, mrazené ryby, vlastné akostné odrodové vína, 100 % sušená šípková dužina, sušené lesné ovocné plody, ale aj lesnícke publikácie, spoločenské hry, turistické mapy a suveníry.
Sušené lesné plody aj výrobky z diviny
Náklady na zriadenie multifunkčného priestoru v dlhodobo nevyužívanom priestore boli podľa generálneho riaditeľa Lesy SR Mariana Staníka približne 30-tisíc eur, pričom v súčasnosti v ňom pracuje jeden zamestnanec s výhľadom zamestnania ďalších podľa potreby.
Čo ničí slovenské lesy? Najviac vietor, škodcovia a znečistený vzduch
„Chceli sme vytvoriť priestor, v ktorom by návštevníci našli informácie o našej činnosti, a tiež si mohli kúpiť naše výrobky. Ponúkame tu sušené lesné plody, med, divinu, ryby či kvalitné víno z našej vlastnej produkcie v Topoľčiankach. Mimoriadne hrdí sme na vlastnú produkciu exkluzívnych mäsových výrobkoch z diviny pod názvom Lesnícke pochúťky,“ uviedol generálny riaditeľ.
Mäsové výrobky zo série Lesnícke pochúťky sú jedinečné tým, že majú najvyšší podiel diviny na slovenskom trhu. Divina nepochádza z fariem, ale predovšetkým z vlastných režijných poľovných revírov, ktoré sú v užívaní štátneho podniku.
Neoddeliteľná súčasť slovenskej kuchyne
Mäso spracováva Odštepný závod Topoľčianky, ktorý je pod stálym veterinárnym dohľadom. Mäsové výrobky neobsahujú alergény ani geneticky modifikované organizmy. Podiel diviny z jelenej zveri na zložení výrobku je pri klobáse a saláme 70 % a pri šunke až 85 %. Klobása a saláma sú balené v jedlom prírodnom čreve, čím sú šetrné k životnému prostrediu.
Čo bude s lesmi po voľbách? Toto plánujú strany vo svojich programoch
„Divina bola po tisícročia neoddeliteľnou súčasťou kuchyne územia Slovenska. Dnes ju však v obchodoch nájdeme len výnimočne. Naším cieľom je prinavrátiť ju slovenským spotrebiteľom. Slovenská divina zo slovenských lesov má výbornú kvalitu a máme jej dostatok. Som veľmi rada, že sa aktuálnemu vedeniu Lesov Slovenskej republiky podarilo začať výrobu potravín z diviny. Štátny podnik tým rozširuje svoje portfólio produktov o atraktívne a stopercentne slovenské potraviny,“ povedala pri otvorení prevádzky podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Lesy SR v Topoľčiankach prevádzkujú Zariadenie na spracovanie diviny, ktoré spracováva divinu z raticovej zveri ulovenej v poľovných revíroch celého Slovenska.
Zariadenie spĺňa náročné technologické a hygienické normy a už od roku 2003 vlastní povolenie na vývoz svojich výrobkov do členských štátov Európskej únie. Používaná technológia spracovania umožňuje vyrábať mrazenú divinu s 24-mesačnou dobou minimálnej trvanlivosti.
Šípky zbierali aj žiaci základných škôl
Záujemcovia si budú môcť v novootvorenej predajni v Banskej Bystrici kúpiť vákuovo balené mrazené mäso z jeleňa, srnca, daniela, muflóna alebo diviaka v kuchynskom balení. Ponúkané vína štátneho podniku si dlhodobo udržiavajú vysoký štandard kvality a získali viacero ocenení na rôznych vinárskych súťažiach.
Vlastná podniková vinica je situovaná vo vinohradníckej obci Topoľčianky, ktorá patrí do Nitrianskej vinohradníckej oblasti do Zlatomoraveckého rajónu. Sušené lesné ovocné plody a 100 % sušenú šípkovú dužinu na prípravu omáčok alebo džemov produkuje špecializovaný závod Semenoles sídliaci v Liptovskom Hrádku.
Slovenské lesy je potrebné pripraviť na klimatické zmeny, upozorňuje ministerka Matečná
Plody šípok sa tu v špeciálnych zariadeniach podrvia a následne sa sušia pri teplote 40 stupňov Celzia, ktorá im umožňuje zachovať si pôvodný obsah živín a vitamínu C.
Na zbere čerstvých šípkových plodov sa v roku 2019 už po tretíkrát významnou mierou podieľali žiaci základných škôl po celom Slovensku. V rámci súťažného projektu Zber šípok spoločne s Lesmi SR sa im podarilo vyzbierať rekordných 22,5 tony šípok, z ktorých vyrobili približne päť ton šípkovej sušiny.