Občania EÚ nebudú musieť čeliť nedostatku potravín v čase kríz, Eurokomisia prijala pohotovostný plán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Potraviny, nakupovanie
Foto: ilustračné, SITA/Branislav Bibel

Európska únia zintenzívňuje koordináciu na európskej úrovni, aby sa zabezpečilo, že občania nebudú čeliť nedostatku potravín počas kríz. Reaguje tak na krízu spôsobenú ochorením COVID-19.

Pohotovostný plán, ktorý eurokomisia prijala v piatok, uznáva celkovú odolnosť potravinového dodávateľského reťazca EÚ, identifikuje existujúce nedostatky a navrhuje opatrenia na zlepšenie pripravenosti na krízu na úrovni EÚ.

Európsky mechanizmus pripravenosti

Na tento účel eurokomisia zriadi Európsky mechanizmus pripravenosti a reakcie na krízu potravinovej bezpečnosti (EFSCM) a zriadi skupinu odborníkov na potravinový dodávateľský reťazec. Skupinu bude koordinovať komisia s cieľom vymieňať si údaje, postupy a posilňovať koordináciu.

Kríza COVID-19 ukázala podľa eurokomisie odolnosť sektorov poľnohospodárstva, rybného hospodárstva, akvakultúry a potravinárstva EÚ a zabránila tomu, aby zdravotná kríza vyústila aj do krízy potravinovej bezpečnosti.

V piatkovom oznámení však komisia uznáva, že v niektorých oblastiach je potrebné ďalšie zlepšenie, aby sa aj naďalej zabezpečovali dodávky potravín a potravinová bezpečnosť v čase krízy.

Kľúč k lepšej reakcii na krízu

Pohotovostný plán je kľúčom k zlepšeniu pripravenosti EÚ na krízu. Zahŕňa prístup založený na spolupráci medzi všetkými verejnými a súkromnými stranami, ktoré sú súčasťou potravinového dodávateľského reťazca.

Zo súkromného sektora sem patria farmári, rybári, spracovatelia potravín, obchodníci a maloobchodníci, ako aj napríklad prepravcovia. Ústredným prvkom tohto plánu budú aj orgány EÚ, národné a regionálne orgány. Samotný plán sa bude realizovať v rámci mechanizmu EFSCM, ktorý má na starosti eurokomisia.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia