Pekári ostro kritizujú novelu zákona o neprimeraných podmienkach, je protiústavná a diskriminačná

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pekári
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Foto: ilustračné, SITA/AP

Novela zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami je podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov protiústavná a zároveň je aj v rozpore s európskou smernicou. Zväz preto listom požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby novú legislatívu nepodpísala a vrátila ju naspäť do Národnej rady SR.

Novelou zákona sa podľa nich diskriminujú výrobcovia potravín s krátkou, čiže okamžitou dobou spotreby, ako je čerstvé pečivo. U tejto skupiny potravín totiž zákonodarcovia nezaviedli tzv. objektívnu lehotu splatnosti faktúry, ktorá sa ráta od dodania potraviny a platí u všetkých ostatných potravín. Podľa zväzu tak mali umelo vytvoriť nerovnaký, nerovnovážny, diskriminačný a teda protiprávny stav.

V rozpore so smernicou Únie

„Prečo poslanci znevýhodnili splatnosť faktúr u dodávok čerstvého chleba a pečiva si nevieme vysvetliť. Možno preto, že pozmeňovací návrh bol vytvorený len desiatky minút pred rokovaním pléna a nebol konzultovaný so žiadnymi slovenskými potravinármi,“ povedal výkonný riaditeľ zväzu Milan Lapšanský.

Novela zákona je podľa pekárov aj v priamom rozpore so smernicou Európskej únie. Tá pozná dva termíny pre začiatok plynutia lehoty splatnosti. Prvým je uplynutie dodacej lehoty, teda okamih totožný s dodaním potraviny.

Druhým je termín od dátumu stanovenia splatnej sumy, ten však právny poriadok Slovenska nepozná. „Ani v jednom prípade však smernica EÚ neurčuje ako začiatok plynutia doručenie faktúry, ktoré zaviedli do slovenského zákona slovenskí poslanci,“ uvádza zväz.

Novela nahráva dominantným subjektom

Novela zákona tak podľa neho otvára dominantným subjektom na trhu možnosť svojím „predátorským“ prístupom donútiť dodávateľov vybraných potravín, ktorými sú napríklad pekári, k vystavovaniu mesačných či kvartálnych súhrnných faktúr.

„Môže sa stať, že za dodaný chlieb a pečivo dostanú pekári zaplatené až na 105. deň,“ poukázal Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od živnostníkov až po veľké pekárne. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan LapšanskýZuzana Čaputová
Firmy a inštitúcie Slovenský zväz pekárov cukrárov a cestovinárov