Pekári sa obávajú likvidácie domácej výroby potravín, k novele zákona majú vážne výhrady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pekáreň, pekárstvo, pekári
Obchodné reťazce by využitím predaja potravín pod nákupné ceny ľahko zlikvidovali akéhokoľvek menšieho výrobcu či predajcu v regióne. Foto: ilustračné, SITA/Martin Havran

Schválenie vládnej novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami by podľa slovenských pekárov znamenalo úplnú likvidáciu domácej výroby potravín.

Pekári, cukrári a cestovinári preto v pondelok otvoreným listom vyzvali poslancov NR SR, aby nepodporili likvidačné zmeny v novele zákona, o ktorých budú hlasovať na aktuálnej schôdzi. Tieto zmeny do novely zaradil agrorezort podľa pekárov bez akýchkoľvek konzultácií s nimi. Informoval o tom Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

„Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári roky trpeli nekalými obchodnými praktikami obchodných reťazcov. Stretávali sa s nemorálnymi požiadavkami, ktoré na vyspelých trhoch Európy nemajú miesto. Boli to napríklad povinné finančné príspevky na jubileá obchodných reťazcov, platby za nikdy neposkytnuté služby či zamestnávanie pracovníkov, ktorí v skutočnosti pracovali priamo v prevádzkach obchodných reťazcov. Zákon z roku 2019 konečne priniesol slovenským výrobcom potravín rovnoprávne postavenie. Vďaka nemu sú po prvýkrát v histórii obchodné vzťahy slovenských výrobcov potravín a obchodných reťazcov vyvážené,“ vysvetlil výkonný riaditeľ SZPCC Milan Lapšanský.

Novela ruší zákaz predaja pod výrobné náklady

Predložená novela však ruší nedávno zavedený zákaz predaja pod výrobné náklady a túto nekalú praktiku nepovažuje za neprimeranú podmienku. Existenčne ohrozujúce pre slovenských výrobcov potravín je podľa pekárov aj opätovné umožnenie nakupovať potraviny pod ekonomicky oprávnené náklady výrobcu potravín a vynechanie predaja potravín pod nákupnú cenu zo zakázaných nekalých obchodných praktík.

„V praxi by poslanci novelou znova umožnili, aby dodávatelia základnej potraviny chleba a pečiva, ale aj ďalší slovenskí výrobcovia potravín, boli nútení akceptovať akúkoľvek požiadavku reťazcov na predajnú cenu. Aj keď by bola pod výrobné náklady a každou dodávkou tovaru by vytvárali stratu. Existenčne sme totiž v súčasnosti, aj pre pandémiu, takmer úplne závislí na využívaní predaja cez siete reťazcov, ktoré zabezpečujú predaj cez 80 percent potravín,“ ozrejmila predsedníčka predstavenstva SZPCC Tatiana Lopuchová.

Reťazce by mohli zlikvidovať menších predajcov

Poslanci by podľa SZPCC schválením novely otvorili dvere likvidácii posledných malých výrobcov a predajcov regionálnych potravín, malých nezávislých predajní potravín, večierok, bistier, podnikových predajní chleba a pečiva, mäsiarstiev a ďalších.

„Obchodné reťazce totiž disponujú takou ekonomickou silou, že využitím predaja potravín pod nákupné ceny, teda zámerne nereálne nízkymi cenami, by ľahko zlikvidovali akéhokoľvek menšieho výrobcu či predajcu v regióne. Následne by sa stali obyvatelia regiónov úplne závislí od ich cenovej politiky a zvýšených cien, keďže by v regiónoch úplne zničili konkurenciu,“ podčiarkol Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby pečiva i cukroviniek Slovákov i Sloveniek a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan LapšanskýTatiana Lopúchová
Firmy a inštitúcie Slovenský zväz pekárov cukrárov a cestovinárov