Pekári zostávajú v nasadení sedem dní v týždni, dopyt po čerstvom pečive je stále vysoký

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
pekári
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) pripomína, že slovenskí pekári na základe platnej legislatívy aj naďalej zostávajú v nasadení sedem dní v týždni, aby dokázali do obchodov dodať potrebné množstvo chleba a pečiva, po ktorom sa v čase šíriaceho sa koronavírusu zvýšil dopyt.

V prvých dňoch vládou nariadenej karantény najmä stredne veľkí a priemyselní pekári zaznamenali v priemere 40-percentný nárast dopytu, aktuálne sa zvýšený dopyt ustálil na hranici v priemere 5 – 10 percent. Agentúru SITA o tom v piatok informovala predsedníčka SZPCC Tatiana Lopúchová.

Viac o téme: Koronavírus

Spotrebitelia už túto nedeľu nenakúpia. Na nariadenie krízového štábu zostanú zatvorené predajne potravín, drogérie, trafiky aj obchody s krmivom pre zvieratá. Doma však ani v tento deň pekári nezostanú. Kým predajné prevádzky budú mať posledný deň v týždni priestor na sanitárne opatrenia a oddych zamestnancov, pekárenské pece budú zapnuté.

Legislatíva určuje, kedy má byť pečivo v obchodoch

„Legislatíva nám nariaďuje, kedy má byť do predajní dodané čerstvé pečivo. V prípade chleba maximálne do 24 hodín od upečenia, v prípade pečiva, ako sú napríklad rožky či žemle, do 12 hodín od upečenia. Z toho vyplýva, že v sobotu ráno pekári ešte pečú na rozvoz určené pečino v daný deň a v nedeľu idú opäť do práce, aby spotrebitelia našli na pultoch pečivo v pondelok ráno,“ priblížila Tatiana Lopúchová.

Zvýšený dopyt sa však podľa SZPCC netýka menších pekární v regiónoch Slovenska. V dôsledku zatvorenia škôl a siete HORECA (hotely, reštaurácie, kaviarne), ktoré sú veľmi významnou súčasťou portfólia zákazníkov menších remeselných pekární, zaznamenávajú títo pekári pokles. Veľmi významne postihnutou skupinou SZPCC sú aj cukrári, z ktorých niektorí museli úplne obmedziť svoju výrobu.

Na túto skupinu pekárov bude podľa zväzu negatívne dopadať aj zatvorenie obchodov v nedeľu. Tým, že pekári začínajú piecť práve v posledný deň v týždni, vedia vo vlastných predajniach, a to najmä v popoludňajších nedeľných hodinách, svojim zákazníkom predávať čerstvo upečený tovar. Čiže aj napriek tomu, že pečivo bude čerstvo upečené, zákazníci si ho nebudú môcť v týchto malých lokálnych predajniach, či skôr okienkových výdajniach, kúpiť.

Pekári ukazujú svoju solidaritu

„Práve pre neustále zmeny a turbulencie na súčasnom trhu musím vyzdvihnúť prácu pekárenských spoločností, ktoré dokázali vo veľmi krátkom čase reflektovať na meniaci sa dopyt a požiadavky trhu. Všetci zamestnanci tvrdo pracujú, ja si ich za to veľmi vážim a považujem ich za skutočných hrdinov, ktorých prácu málokto vidí. Uvedomujú si vážnosť celej situácie spojenej s rozšírením ochorenia COVID-19 na Slovensku. Aj oni každým dňom ukazujú svoju zodpovednosť a solidaritu,“ pripomenula Tatiana Lopúchová.

Zväz zastupuje približne 9-tisíc zamestnancov pekárenského sektora naprieč malými, strednými i priemyselnými pekárňami na celom Slovensku. Takmer všetky pekárenské prevádzky budú podľa informácií zväzu pracovať v nezmenenom sedemdňovom režime.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tatiana Lopúchová