Polovica peňazí za potraviny skončí v koši, ministerka Matečná upozorňuje na problém ich plytvania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gabriela Matečná
Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná počas slávnostného otvorenia výstavy Gastra&Kulinária zameranej na trendy modernej gastronómie, potraviny, nápoje a zdravý životný štýl na výstavisku Agrokomplex v Nitre. Nitra, 6. november 2019. Foto: SITA/Martin Havran

Problém plytvania potravinami a množstvo vyprodukovaného potravinového odpadu predstavuje podľa ministerstva pôdohospodárstva závažný globálny problém, ktorý nie je možné objektívne celkom eliminovať. Je však nevyhnutné kontinuálne pôsobiť, aby bolo v čo možno najväčšej miere minimalizované.

Vyplýva to z materiálu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) SR o plnení plánu predchádzania plytvaniu potravinami, ktorý v stredu vláda vzala na vedomie. Pri riešení problému plytvania potravinami má na Slovensku pomôcť schválená novela zákona o potravinách či edukácia spotrebiteľa.

Polovicu odpadu tvoria potraviny

Domácnosti na Slovensku vyprodukujú podľa ministerky pôdohospodárstva SR Gabriely Matečnej ročne zhruba 400 kilogramov odpadu na osobu a majú podiel až 53 % na tvorbe potravinového odpadu na obyvateľa v krajine.

„Znamená to, že viac ako polovica peňazí, ktoré Slováci minú na potraviny, končí v kontajneroch. Je dôležité, aby sme si to pri nákupe uvedomovali. Namiesto množstva stavme radšej na kvalitu, čerstvosť a lokálnosť. Tie prospejú nášmu organizmu, prírode, chuťovým pohárikom a v nemenej dôležitej miere aj našej peňaženke viac ako unifikované potraviny dovážené cez pol sveta s množstvom umelých látok,“ vysvetlila Matečná.

Slováci podľa údajov MPRV najčastejšie zdôvodňujú vyhadzovanie potravín v domácnostiach pokazením potravín, uvarením väčšieho množstva ako je možné skonzumovať, uplynutým dátumom spotreby, nákupom väčšieho množstva ako bolo potrebné, respektíve nesprávnym uskladnením, zlým alebo nevhodným spracovaním a nesplnením očakávaní nakúpených potravín.

„Potreba zvyšovania povedomia o plytvaní s potravinami a vytváranie priestoru pre edukáciu konzumentov je jedným z opatrení, ktorému je potrebné venovať zvýšenú pozornosť. Je nevyhnutné v rámci kampaní, informačných materiálov a masmédií opakovane edukovať nielen spotrebiteľa, ale všetky články potravinového reťazca o spôsoboch minimalizácie plytvania potravinami. Pri domácnostiach ide o zaužívanie si pojmov ako sú dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby, určitý manažment nakupovania, skladovania a konzumácie potravín,“ ozrejmilo MPRV.

Povinné a bezplatné darovanie

Pri zariadeniach spoločného stravovania je okrem iného podľa ministerstva dôležitá aj skladba menu, systém prihlasovania a odhlasovania zo stravovania a pod. V prípade školských jedálni je podľa agrorezortu potrebné do budúcna v spolupráci s ministerstvom školstva analyzovať možnosti flexibilnejšieho nastavenia normatívov, vzhľadom na už realizované výsledky meraní plytvania potravinami v školských jedálňach.

Riešením problému s plytvaním potravinami má byť aj povinné a bezplatné darovanie potravín väčšími obchodníkmi pre charitu po dátume minimálnej trvanlivosti (DMT), ktoré poslanci NR SR v novembri minulého roka schválili, no účinnosť novely zákona o potravinách posunuli až na 1. januára 2024.

Podľa údajov, ktoré poskytli charitatívne organizácie pre MPRV, totiž pri zákonnej povinnosti darovať potraviny po DMT (obchodná prevádzka s predajnou plochou nad 400 metrov štvorcových) sa zvýši objem darovaných potravín 7- 8 násobne. To znamená, že materiálno-technické a ani personálne zabezpečenie charitatívnych organizácií to v súčasných podmienkach nie je schopné pokryť.

„Do budúcnosti je potrebné analyzovať možnosti riešenia pri potravinových komoditách, pri ktorých sú podľa meraní potravinové straty najvyššie. Ide napr. o pekárenské výrobky, príp. iné nebalené výrobky, ovocie a zeleninu. Je zrejmé, že bezpečnosť musí byť prioritne zachovaná pri akomkoľvek mechanizme, t. j. výsledkom analýzy by mal byť spôsob, ako minimalizovať straty a pritom zachovať bezpečnosť konečného požívateľa, príp. hospodárskych zvierat pri skrmovaní, ak to umožňujú predpisy Európskej únie,“ uzavrel agrorezort.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gabriela Matečná
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR