Potravinová sebestačnosť Slovenska pri hydinovom mäse klesá a záporné saldo neustále rastie

Hydina
Aj dlhodobé vedenie spotrebiteľa k spotrebe slovenských potravín je tiež nevyhnutnosťou. Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

Záporné saldo zahraničného obchodu s hydinovým mäsom v SR za posledné tri roky neustále rastie. Od roku 2016 vzrástlo takmer 4-násobne o 69,7 milióna eur na hodnotu – 93,7 milióna eur. Rovnaký vývoj je možné sledovať aj pri množstevnom vyjadrení dovozu.

Dovoz hydinového mäsa stúpol od roku 2015 z objemu 48 828 ton na hodnotu 97 171 ton. Produkcia hydinového mäsa na Slovensku bola v minulom roku na úrovni 71 502 ton, čo je o viac ako 10 tis. ton menej ako objem dovozu.

„Rastúci dovoz hydinového mäsa negatívne vplýva na sebestačnosť v produkcii hydinového mäsa v SR, ktorá v roku 2019 klesla na úroveň 50,5 %,“ konštatoval tento týždeň riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Dlhodobé akcie na dovážané kuracie prsia

Negatívne vplyvy dovozov potvrdil aj prieskum Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) realizovaný v závere roku 2019. Ten preukázal, že na pultoch obchodných reťazcov na Slovensku je iba 45 % slovenského hydinového mäsa.

„Dovozy zahraničného hydinového mäsa pokračujú aj v priebehu roku 2020. Za prvý štvrťrok 2020 sa doviezlo do SR 20 823 ton hydinového mäsa a saldo zahraničného obchodu dosiahlo zápornú hodnotu – 26,5 milióna eur,“ pokračoval Molnár.

V zahraničných reťazcoch pribúdajú podľa ÚHS dlhodobé akcie na dovážané chladené kuracie rezne. „Lidl má v ponuke poľské kuracie rezne za 3,49 eur/kg už niekoľko týždňov, aktuálne sú v ponuke v Bille rumunské kuracie rezne za 3,45 eur/kg a v Metre predávali v akcii poľské kuracie rezne za 2,59 eur/kg bez DPH. Ceny dovážaného hydinového mäsa sú výrazne pod úrovňou výrobných nákladov v SR a ohrozujú hospodársku súťaž na našom trhu. Takéto ceny sú pre slovenských spracovateľov a chovateľov hydiny likvidačné,“ doplnil riaditeľ ÚHS.

Nekvalitné hydinové mäso

Dovozy hydinového mäsa majú podľa ÚHS negatívny vplyv aj na potravinovú bezpečnosť SR. „ÚHS už niekoľko rokov upozorňuje na neustále sa objavujúce aféry so zahraničnými potravinami vrátane hydinového mäsa a vajec. Skutočnosť, že zo zahraničia sa na Slovensko dováža nekvalitné hydinové mäso, sa potvrdila aj kontrolami Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) vykonanými počas mesiacov apríl, máj a jún. Kontroly opätovne potvrdili, že lacné hydinové mäso dovážané na naše územie je nevyhovujúce, keď z trhu bolo stiahnutých až osem výrobkov,“ dodal Daniel Molnár.

Zistenia ŠVPS SR podľa ÚHS potvrdili, že akciové hydinové mäso dovážané na Slovensko a predávané spotrebiteľom za nízke ceny je zdravotne závadné a predstavuje veľké riziko pre zdravotný stav našich obyvateľov.

„Preto je dôležité, aby spotrebitelia nakupovali výhradne slovenské hydinové mäso. Je nevyhnutné, aby pozorne čítali údaje o krajine pôvodu uvedené na etikete hydinového mäsa. V prípade, ak je na nich uvedené chované: Slovenská republika (Slovensko, SR), zabité: Slovenská republika (Slovensko, SR), majú garanciu, že ide o slovenské hydinové mäso, ktoré je bez akýchkoľvek afér, kvalitné, bezpečné, zdravé, čerstvé a niekoľkokrát skontrolované veterinármi,“ uzavrel riaditeľ ÚHS.

Ďalšie k téme

    Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
    Viac k osobe Daniel Molnár
    Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komoraÚHS Únia hydinárov Slovenska