Prvá slovenská vicepremiérka z rezortu pôdohospodárstva v histórii krajiny upozorňuje, že chov hospodárskych zvierat na Slovensku za viac ako dve dekády aj z dôvodu nekompetentných rozhodnutí a podceňovania tohto sektora predchádzajúcimi vládami výrazne klesol.
Viac ako 80 ministrov poľnohospodárstva z celého sveta dnes rokovalo na konferencii Global Forum svetového potravinového veľtrhu Internationale Grüne Woche o význame živočíšnej výroby pre krajinu a potravinovú bezpečnosť sveta. Rokovaní sa zúčastnila aj Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, agentúru SITA informuje hovorca rezortu Vladimír Machalík. „Význam živočíšnej výroby a chovu zvierat spočíva nielen v potravinovej bezpečnosti, ale aj v stabilizovaní úrodnosti pôdy, krajinotvorbe a udržiavaní zamestnanosti na vidieku. Či už ide o stáda oviec v ťažko prístupných terénoch pre techniku, prácu ťažných koní v lesnom hospodárstve, ale aj o prácu včiel pri opeľovaní rastlín a výrobe medu. Živočíšna výroba napomáha udržiavať kultúru krajiny, ktorá slúži aj pre oddych a rekreáciu,“ uviedla Matečná.
Živočíšna výroba si vyžaduje viacero náležitostí, tvrdí Matečná
Prvá slovenská vicepremiérka z rezortu pôdohospodárstva v histórii krajiny zdôraznila dôležitosť živočíšnej výroby, ako i fakt, že si vyžaduje viacero náležitostí ako je udržiavanie dobrých životných podmienok zvierat, dodržiavanie vysokých výrobných kvalitatívnych štandardov, produkciu kvalitných krmovín a krmív, ale aj ekologický prístup k chovu hospodárskych zvierat. Hospodárske zvieratá podľa nej dokážu spracovať rastlinné energetické a bielkovinové zdroje s nízkou hodnotou na vysokohodnotné potraviny. Nepredajné krmoviny sa tak zmenia na predajné produkty. Podporuje sa tým úrodnosť pôdy prostredníctvom striedania plodín, zaradením krmovín do osevného postupu a produkciou hospodárskych hnojív. „Chov hospodárskych zvierat je najvýznamnejším odvetvím poľnohospodárstva zabezpečujúci výrobu dôležitých potravín. Zastáva tak nenahraditeľnú úlohu vo výžive ľudí. Produkty a potraviny živočíšneho pôvodu pritom zabezpečujú polovicu spotreby bielkovín obyvateľov Slovenska a približne 50 percent tržieb poľnohospodárskej výroby,“ podotkla.
Upozorňuje, že chov hospodárskych zvierat na Slovensku za viac ako dve dekády aj z dôvodu nekompetentných rozhodnutí a podceňovania tohto sektora predchádzajúcimi vládami výrazne klesol. Z vyše 900-tisíc jedincov hovädzieho dobytka v roku 1993 zostalo v súčasnosti len niečo viac ako 400-tisíc. Počet ošípaných sa za uplynulé dve dekády znížil dokonca až o dve tretiny, z 1,8 milióna jedincov v roku 1993 na aktuálnych 585-tisíc. Agrorezort preto upozorňuje, že poľnohospodárstvo je potrebné brať vážne, lebo je organickou súčasťou slovenského vidieka, má svoje špecifiká a bez podpory štátu nie je možné zabezpečiť jeho rozvoj a stabilitu. „Každá vláda Slovenska si musí uvedomiť, že bez potravín a starostlivosti o vidiek jednoducho rozvíjať zdravú a krásnu krajinu nejde. Aj preto pripravujeme tento rok pre našich poľnohospodárov opatrenie vo forme Zelenej nafty, ktoré im pomôže stabilizovať aj živočíšnu výrobu,“ zdôraznila Matečná.