Slováci si za chlieb a pečivo priplatia, za zdražovanie môže podľa pekárov aj štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Chlieb, pečivo, rožky
Foto: ilustračné, SITA/Jozef Jakubčo.

Rekordne rastúce ceny pšenice a jej začínajúci nedostatok spôsobuje pekárom, cukrárom i cestovinárom výrazne rastúce náklady. Aktuálne ceny, za ktoré dodávajú obchodným reťazcom aj preto už pekári nedokážu udržať.

Chlieb a pečivo budú drahšie. Konštatoval to v pondelok výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský. Zároveň dodal, že za očakávané zdražovanie môže aj štát, ktorý pekárov úplne vylúčil z covid pomocí.

Reťazce si držia vysoké marže

„Ceny vstupov rastú, ale obchodné reťazce odmietajú rokovania o ich odzrkadlení v odbytových cenách. Svoje marže si pritom držia stále na vysokej úrovni. Pekári však boli už pred pandémiou na hrane výrobných nákladov. Aktuálna situácia je preto neudržateľná,“ povedal Milan Lapšanský.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Ceny potravinárskej pšenice sú aktuálne na rekordných úrovniach aj pre zníženie očakávanej úrody vo viacerých krajinách vrátane Slovenska. Úroda z roku 2020 bola vypredaná už v máji.

Nižšia produkcia pšenice

„Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) očakáva tento rok celosvetovo nižšiu produkciu pšenice aj pre veľké suchá v Severnej Amerike a problematické počasie v Rusku a Kazachstane. Pekárom rastú aj ďalšie náklady. Jeseň a zima môžu byť kritické,“ vysvetlil Lapšanský. Cena obilia tvorí 70 až 80 % nákladov na výrobu múky.

Schopnosť pekárov, cukrárov a cestovinárov hľadať rezervy u seba pritom významne ovplyvnila pandémia. Počas nej museli vynakladať veľké prostriedky do protipandemických opatrení, ktoré odčerpali prakticky všetky finančné rezervy na absorbovanie rastúcich cien.

Na pandémiu boli úplne sami

„Štát pekárov z covid pomocí neodôvodnene úplne vylúčil, čo doteraz nám ani verejnosti nijako nevysvetlil. Ako jeden z mála sektorov na Slovensku sme tak museli znášať absolútne všetky náklady na pandémiu úplne sami. Štát tak bude spoluzodpovedný za zvyšovanie cien pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov,“ dodal Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby pečiva i cukroviniek Slovákov i Sloveniek a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan Lapšanský
Firmy a inštitúcie SZPCC Slovenský zväz pekárov cukrárov a cestovinárov