Slovenskí poľnohospodári odmietajú obchodnú dohodu Mercosur, s férovosťou pri výrobe potravín nemá nič spoločné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protimonopolný úrad SR začal konanie vo veci možnej dohody obmedzujúcej súťaž vo verejnom obstarávaní na poskytnutie inžinierskych služieb v oblasti pôdohospodárstva.
Foto: ilustračné, SITA/Nina Bednáriková
Tento článok pre vás načítala AI.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) jednoznačne odmieta obchodnú dohodu Mercosur medzi Európskou úniou (EÚ) a krajinami Latinskej Ameriky, ktorá podľa nej zásadne zníži konkurencieschopnosť európskych, vrátane slovenských, poľnohospodárov a potravinárov.

Predseda SPPK Andrej Gajdoš zdôraznil, že dohoda „nemá s férovosťou pri výrobe potravín nič spoločné.“ Zástupcovia agropotravinárskych samospráv krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa preto stretnú 12. – 13. decembra vo Vysokých Tatrách, aby prediskutovali svoje obavy a prijali oficiálne stanovisko proti dohode Mercosur.

Chcú dosiahnuť jednohlasné odmietnutie dohody

Agropotravinári predpokladajú, že sa im podarí dosiahnuť jednohlasné odmietnutie dohody z Vyšehradského regiónu a vyzvať Radu EÚ, Európsky parlament a národné vlády na revidovanie svojho prístupu.

Podľa SPPK, by dohoda Mercosur mohla umožniť intenzívne obchodovanie s komoditami medzi Európou a Latinskou Amerikou, čím by vytvorila trh s viac ako 700 miliónmi obyvateľov. Medzi najčastejšie dovážané produkty do EÚ by patrili hovädzie a hydinové mäso, cukor, med a kukurica, ktoré ponúkajú značnú konkurenciu pre európske trhy.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Slovensko nepotrebuje potraviny z Latinskej Ameriky

SPPK sa domnieva, že krajiny zoskupenia Mercosur nemajú také prísne pravidlá týkajúce sa životného prostredia a pracovných noriem ako EÚ, čo umožňuje nižšie výrobné náklady. Gajdoš objasnil, že táto dohoda by preto zvýšila hospodársku záťaž mnohých poľnohospodárskych podnikov, ktoré už teraz zápasia s vysokými cenami vstupov a náročnými klimatickými podmienkami.

Slovensko nepotrebuje potraviny z ďalekej Latinskej Ameriky. Čo je na tom férové, ak sa k nám majú dovážať tony potravín, ktoré vznikli odlesňovaním pralesov a ktoré vznikli z pôdy plnej chemických látok? Potraviny v Európskej únii a najmä u nás vyrábame za podstatne prísnejších pravidiel, ktoré znižujú používanie prípravkov na ochranu rastlín na minimum. Naši producenti tak budú vystavení tvrdej konkurencii z tretích krajín, ktorej sami nebudú vedieť čeliť,“ zhodnotil vážnosť situácie predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Gajdoš
Firmy a inštitúcie EP Európsky parlamentEU Európska úniaMercosurRada Európskej únieSPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komoraV4 Vyšehradská štvorka