Slovensko nezvláda rozširujúcu sa nákazu afrického moru ošípaných (AMO). Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
V druhej polovici roka sa nákaza dostala už aj do veľkých profesionálnych chovov s následnou likvidáciou desiatok tisíc kusov ošípaných, čo viedlo k zníženiu potravinovej sebestatočnosti v produkcii slovenského bravčového mäsa.
Zanedbanie odporúčaných opatrení pritom môže mať fatálne dôsledky. Riziku nakazenia celého chovu ošípaných možno predísť izolovaním nových ošípaných od ostatných jedincov.
Riziko číha aj v podstielkovej slame, ktorá môže byť kontaminovaná infikovaným biologickým materiálom diviačej zveri. Slamu je odporúčané skladovať mimo dosahu diviakov minimálne 90 dní pred jej použitím alebo ju radšej nahradiť inou podstielkou.
Zvieratá po nákaze nemusia navonok javiť príznaky AMO. Inkubačná doba sa zvyčajne pohybuje od troch do 15 dní.