Slovenským hydinárom rastú náklady a klesajú odbytové ceny, situácia je podľa nich vážna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hydina, mäso
Foto: ilustračné, Thinkstock

Slovenským hydinárom rastú náklady, odbytové ceny im naopak klesajú, a tak majú existenčné problémy. Náročnú ekonomickú situáciu hydinárov navyše umocňuje pandémia koronavírusu a dlhodobé ignorovanie problémov hydinárskeho odvetvia na Slovensku. Konštatoval to tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Ľubomír Urban.

Zvýšili sa aj náklady na energie

„Ak sa pozrieme na vývoj priemerných ročných mzdových nákladov na jedného zamestnanca v chove hydiny, zistíme, že v rokoch 2018 až 2020 prišlo k nárastu nákladov o 22,5 %. V období rokov 2016 až 2020 sa zvýšili náklady na energie o 41 % vo výkrme brojlerov a o 56 % v chove nosníc. Pre spracovateľov hydiny zas priemerné ročné mzdové náklady na jedného zamestnanca v rokoch 2018 až 2020 narástli o 30,2 %. Spracovateľom sa zvýšili aj náklady na energie, za posledné dva roky o 16 %,“ ozrejmil situáciu chovateľov a spracovateľov hydiny Urban.

Čo je však pre chovateľov a spracovateľov likvidačné je podľa ÚHS skutočnosť, že rastu nákladových položiek nezodpovedá vývoj výnosov.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Keď v roku 2013 bola cena za živú jatočnú hydinu na úrovni 1,01 eura za kilogram (eur/kg), dnes je táto cena na úrovni 0,80 – 0,82 eur/kg, čo predstavuje pokles o 21 %. V roku 2013 bola odbytová cena za chladené kura na úrovni 2,09 eur/kg, v roku 2020 je na úrovni iba 1,85 eur/kg. To znamená pokles odbytovej ceny o 12 %. Podobná situácia je aj v prípade deleného hydinového mäsa. V roku 2015 bola odbytová cena za kuracie rezne na úrovni 4,43 eur/kg, v roku 2020 bola v prvom polroku priemerná cena iba na úrovni 3,86 a neustále klesá,“ dodal Urban.

Lacné hydinové mäso z dovozu

Podľa ÚHS je za tým lacné akciové hydinové mäso z dovozu v zahraničných reťazcoch v SR. Dôkazom má byť skutočnosť, že záporné saldo zahraničného obchodu s hydinovým mäsom v SR za posledné tri roky neustále rastie.

„Od roku 2016 takmer 4-násobne o 69,7 mil. eur na hodnotu – 93,7 mil. eur. Rovnaký vývoj je možné sledovať aj pri množstevnom vyjadrení dovozu hydinového mäsa, ktorý stúpol od roku 2015 z objemu 48 828 ton na hodnotu 97 171 ton,“ doplnil Urban.

Dovozy zahraničného hydinového mäsa pokračujú podľa ÚHS aj v priebehu roku 2020. „Za prvých sedem mesiacov tohto roku sa doviezlo do SR 48 042 ton hydinového mäsa a saldo zahraničného obchodu dosiahlo zápornú hodnotu 60,4 mil. eur,“ uzavrel tlačový tajomník ÚHS.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír Urban
Firmy a inštitúcie ÚHS Únia hydinárov Slovenska