Nárast cien potravín eviduje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora na základe Indexu FAO druhý mesiac po sebe.
Index cien FAO, ktorý je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít, dosiahol v marci 2018 v priemere 172,8 bodu. Od februára stúpla jeho hodnota o 1,1 % a medziročne o 0,7 %. Medzinárodné ceny rástli v mesiaci marec najmä pri obilí a mliečnych výrobkoch a mierne vzrástli aj ceny mäsa. Pokles cien minulý mesiac naopak zaznamenali pri cukre a rastlinných olejoch. Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) na svojej internetovej stránke. Ako dodala, nárast cien potravín eviduje druhý mesiac po sebe.
Index cien obilnín FAO bol v marci na úrovni 165,6 bodu, čo predstavuje nárast o 2,7 percenta (4,3 bodu) oproti predchádzajúcemu mesiacu. Medziročne stúpla hodnota indexu o 12,1 %. SPPK k tomu uviedla, že globálne niekoľkomesačné stúpanie hodnoty indexu spôsobilo nárast cien u všetkých hlavných obilnín. Zvyšovanie cien pšenice malo podľa komory zapríčiniť minimum zrážok v USA a, naopak, veľmi vlhké podmienky v niektorých častiach Európy. Ešte výraznejšie však stúpla cena kukurice. Podľa SPPK to zapríčinil veľký celosvetový dopyt po tejto komodite. Ceny ryže ostali nezmenené.
Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v marci v priemere 156,8 bodu. SPPK v ňom eviduje mierne zníženie hodnoty oproti predchádzajúcemu mesiacu. Mierne poklesy cien pre sójové, repkové a slnečnicové oleje vo veľkej miere podľa komory kompenzovali vyššie ceny palmového oleja – najobchodovanejšieho rastlinného oleja na svete. Silný medzinárodný dopyt bol na základe indexu práve po palmovom oleji.
Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v marci 197,4 bodu. Oproti februáru tak stúpla hodnota indexu o 6,2 bodu (3,3 %). Táto hodnota je zároveň na približne rovnakej úrovni ako v minulom roku. V priebehu mesiaca marec klesli medzinárodné cenové ponuky pre maslo či syry. Nižšia produkcia mlieka sa podľa komory predpokladá na Novom Zélande. Celosvetový dopyt po dovoze vedie podľa SPPK k postupnému navýšeniu cien masla aj syrov.
Index cien mäsa FAO dosiahol v marci v priemere 169,8 bodu. Od februára sa teda jeho hodnota takmer nezmenila. Medziročne stúpla hodnota indexu o 3 %, ale stále je podľa SPPK o takmer 20 % nižšia ako maximum z augusta 2014. Ceny hydinového mäsa zostali stabilné, posilnili sa ceny ovčieho mäsa. Silný dopyt komora zaznamenala najmä z Číny. Vďaka malým európskym zásobám v Európe stúpli ceny bravčového mäsa.
Index cien cukru FAO dosiahol v marci takmer 186 bodov. Oproti minulému mesiacu klesol index o 3,4 %, medziročne až o 27,5 %. Ceny mali klesať najmä z dôvodu veľkých vývozných možností.
Index cien FAO
Index cien potravín FAO (Food and Agriculture Organization) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.