Vinári sa pre zavreté hotely a reštaurácie dostanú do existenčnej krízy. Čo ich ešte môže zachrániť?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
víno
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Z dôvodu uzavretia hotelov, reštaurácii a vinoték od 15. októbra sa viacerí slovenskí vinári a vinohradníci dostanú do existenčnej krízy. Konštatuje to Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska (CVVS), ktorý apeluje na slovenských spotrebiteľov, aby v najbližších týždňoch uprednostnili nákup slovenských vín pred zahraničnými.

Žiadna COVID podpora

„Slovenským vinárom a vinohradníkom nebola do dnešného dňa poskytnutá žiadna COVID podpora ako tomu bolo v iných členských krajinách EÚ. Obrátiť sa s prosbou na slovenských spotrebiteľov, aby uprednostnili v najbližších mesiacoch nákup slovenských vín pred zahraničnými je pre nás posledná možnosť,“ konštatoval vo štvrtok cech.

Cech uverejnil aj tri dôvody, prečo uprednostniť slovenské vína pred zahraničnými. Prvým dôvodom je, že preferencia slovenských vín, pred zahraničnými samotnými zákazníkmi pomôže domácej ekonomike, zachovaniu pracovných miest vo vinohradníctve, záchrane vinohradov a v malej miere dokáže vinárom vykompenzovať chýbajúcu pomoc od štátu.

Pivnice sú preplnené

Druhým dôvodom je fakt, že starostlivosť o vinohrady a víno je nutná neustále, inak sa trvalo znehodnotia. „Pivnice slovenských vinárov sú preplnené a každý ročník vína si vyžaduje každodenné investície. Výmera slovenských vinohradov sa každý rok zmenšuje. Likvidáciou vinohradov neprídeme len o slovenské hrozno a víno. Stratí sa kus slovenskej identity, remeslá, kultúrne bohatstvo. Stratí sa to, čo naši predkovia stáročia budovali,“ doplnil CVVS.

Posledným dôvodom je, že slovenskí vinári majú pivnice plné minuloročného vína a nové vína nemajú po jesennej oberačke kam uskladniť.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia