BRATISLAVA 19. septembra (WEBNOVINY) – Dlhý čas panoval názor, že najzdravšie potraviny sú tie pestrofarebné – zelené ako špenát, modré ako čučoriedky či červené ako paprika. Americký odborník na zdravú výživu Jonny Bowden s týmto názorom súhlasí, no aj podľa neho existuje pár výnimiek, medzi ktorými nechýbajú huby alebo karfiol.
Karfiol je z čeľade kapustovitých, a preto obsahuje mnoho látok, napríklad indoly, ktoré právom dali tejto skupine zaslúženú povesť silného bojovníka proti rakovine.
Spolu s indolmi obsahuje karfiol aj sulforafán. Ide o rozkladaný produkt látok nachádzajúcich sa v karfiole, ktoré sa volajú glukozinoláty. Sulforafán je silným antioxidantom a stimulátorom prirodzených detoxikačných enzýmov v tele. Šálka karfiolu tiež obsahuje 3 gramy vlákniny, 50 miligramov vitamínu C a 176 miligramov draslíka.
Ako môže karfiol pôsobiť proti rakovine?
Niekoľko minút po skonzumovaní karfiolu sa sulforafán dostáva do krvného obehu a posilňuje antioxidačný obranný systém organizmu. Len čo sa dostane k bunkám, aktivuje detoxikačné fáza-2 enzýmy v pečeni, ktoré potom zneškodňujú rakovinové molekuly a pomáhajú ich vylúčiť z buniek.
Sulforafán je spolu s ďalšími izotiokyanátmi a indolmi považovaný za látku zodpovednú za znižovanie rizika vzniku rakoviny., čo je spojené s konzumovaním kapustovej zeleniny, ako je kel, karfiol, kapusta, a samozrejme, brokolica a brokolicové výhonky.
Pozor na puríny
Spolu so všetkým, čo karfiol obsahuje, sa v ňom nachádzajú aj puríny, podobne ako aj v ďalších zdravých potravinách, napríklad v špenáte či sardinkách. Zvyčajne to nepredstavuje nijaký problém, puríny sa totiž v tele rozložia na kyselinu močovú, a tak sa ich ľahko močom zbavíme.
U niektorých ľudí však tento mechanizmus nefunguje celkom správne, kyselina močová sa v ich tele hromadí a spôsobuje ustavične sa vracajúce obdobia bolesti. Niektorí ľudia preto musia puríny v strave obmedzovať. Hoci karfiol ich neobsahuje až tak veľa ako niektoré iné potraviny, je ich v ňom dosť na to, aby o tom boli pacienti informovaní.
Falošná zemiaková kaša
Karfiolová kaša s jemnou arómou je zaujímavým spestrením jedálneho lístka a používa sa ako zdravá alternatíva k zemiakovej kaši. Je vhodná ako príloha k akémukoľvek mäsu, ale možno ju podávať aj samostatne ako ľahkú večeru.
Potrebujeme:
1 veľký karfiol
5 – 6 strúčikov cesnaku
1/3 šálky čerstvých byliniek (výborne sa hodia pažítka a bazalka)
olivový olej
soľ a štipka čierneho korenia
Postup:
Ružičky karfiolu dusíme na pare približne 10 minút do polomäkka. Pridáme cesnak v závislosti od toho, akú výraznú chuť pokrmu chceme dosiahnuť.
Môžeme ho pridať v celku alebo pretlačený, už počas dusenia karfiolu alebo po ňom. Taktiež odporúčame vopred cesnak ugrilovať na suchej panvici, až pokiaľ nezačne šupka získavať čiernu farbu. Karfiolovo – cesnakovú zmes pretlačíme vidličkou. Prilejeme trochu olivového oleja, osolíme a premiešame s na drobno nasekanými bylinkami. Kaša skombinovaná s feta syrom a lyžicou kyslej smotany dodá jedlu nový rozmer.
Zdroj: publikácia 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden), www.carthagegarden.com