SKALICA 18. mája (WEBNOVINY) – Najdlhší Skalický trdelník na svete meria 206,5 centimetra, na trdlo ho namotali a upiekli na sobotňajšom Trdlofeste.
Skalický trdelník je koláč z jemného cesta posypaný vlašskými orechmi, cesto sa pred pečením namotáva na drevenú tyč – trdlo. Ako prvý slovenský výrobok získal ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou.
Skalica Trdlofest využila nielen na oslavu svojho najznámejšieho výrobku, ale aj na otvorenie letnej turistickej sezóny. Po desaťročiach bol v sobotu po prvýkrát pre turistov spustený do prevádzky mlyn bratov Pilárikovcov, jedna z technických pamiatok mesta. Veľmi dobre zachovaný a zrenovovaný mlyn môžu návštevníci vidieť v prevádzke vždy v sobotu popoludní.
Obrazom: Skalický maxitrdelník meria viac ako dva metre
O obnovenie slávy sladkého trdelníka sa postaralo občianske združenie Skalický trdelník, ktoré si dalo za cieľ udržanie tradície pôvodnej výroby trdelníka na otvorenom ohni. Originálnu výrobu a pečenie trdelníka možno vidieť v zrekonštruovaných priestoroch Františkánskeho kláštora v centre Skalice.
Podľa zachovanej legendy recept na trdelníky priniesol do Skalice kuchár grófa, básnika a spisovateľa Jozefa Gvadányiho, ktorý tu žil v rokoch 1783 – 1801. Prvým zachovaným písomným dokumentom o Skalickom trdelníku je rukopis maďarského básnika Gyulu Juhásza, ktorý v Skalici pôsobil na miestnom gymnáziu.
V období socializmu trdelníkovú tradíciu udržiavalo niekoľko skalických rodín, až približne v roku 1980 začali sladkú špecialitu vyrábať aj veľké