BANSKÁ BYSTRICA 24. decembra (WebNoviny.sk) – Podľa skúseností medicínskych odborníkov sú Vianoce nielen časom pohody a relaxu, ale aj častých návštev pohotovostí pre zvýšený výskyt infekčných hnačkových ochorení, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí žalúdka a iných tráviacich problémov.
Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová, dôvodom je zvyčajne nekontrolované hodovanie, kombinovanie často nekombinovateľných jedál, ale aj málo pohybu.
Riziko prenosných ochorení
Vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová upozornila, že hrozí aj riziko prenosných ochorení.
Hasiči pred Vianocami varujú pred rizikami vzniku požiaru, odporúčajú niekoľko opatrení
„Sú to najmä majonézové šaláty, ktoré by sme mali pripraviť až v deň konzumácie. Ak sa na jeho prípravu použije majonéza vyrobená zo surových vajec, za 24 hodín môže dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne treba postupovať aj pri pečení zákuskov a koláčov, kde sa napríklad používajú pri príprave plniek tepelne neupravené vajíčka,“ konštatovala epidemiologička.
Čo sa týka kombinácie „tradičných“ vianočných pokrmov, pozor by si mali dávať najmä ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene. Na prípravu štedrovečerného šalátu by mali použiť napríklad namiesto smotany nízkotučný biely jogurt, či pred použitím mierne povariť cibuľu.
Prejedanie sa počas Vianoc nemá dlhú históriu
Odborníci deklarujú, že nie sú proti zachovaniu tradičných vianočných jedál, zdôrazňujú však potrebu dostatočne energeticky náročného pohybu, aby nedochádzalo k disproporcii medzi príjmom a výdajom energie.
„Rovnaké pravidlá ostražitosti je potrebné cez vianočné sviatky dodržiavať aj pri pití alkoholu. Ľudia by nemali prekročiť odporúčané dávky vhodné pre zdravie srdcovocievneho systému, a to pre mužov dvakrát dva decilitre vína, najlepšie červeného a pre ženy dvakrát jeden deciliter vína,“ doplnila Avdičová.
Prejedanie sa počas sviatkov, ako sú Vianoce, nemá podľa odborníkov dlhú históriu. Charakteristické je najmä v posledných rokoch v ekonomicky rozvinutých krajinách. Naši predkovia napriek vyššej fyzickej aktivite boli v jedení podstatne skromnejší.
Vianočné menu sa väčšinou skladalo z jednoduchších polievok – kapustová s hubami, šošovicová či fazuľová polievka so zemiakmi bez klobás a smotany, oblátky s medom, opekance s makom, vianočka, makovník či orechovník, nanajvýš kúsok údeného a ryba.