Ovocinári očakávali mráz do – 5 stupňov Celzia, no v niektorých sadoch namerali počas noci aj – 9 stupňov, čo je pre kvitnúce stromy mimoriadne kritická teplota.
Ovocinári, zeleninári, vinohradníci aj potravinári žiadajú, aby do svojich podnikov mohli dostať vďaka výhodnejším platovým podmienkam a nižším odvodom viac brigádnikov.
Na to, aby sa Slovensko stalo sebestačné v produkcii ovocia, vrátane jabĺk, potrebuje zvýšiť výmery kvalitných produkčných sadov z 1 000 hektárov až na 5 000.
Pre kvitnúce stromy je kritické, ak teplota presiahne mínus dva stupne Celzia. Na zahriatie vzduchu používajú ovocinári stacionárne vrtule, parafínové sviece, či protimrazovú závlahu.
Priaznivci slovenskej hudby zároveň spoznajú aj držiteľa Ocenenia za prínos do hudby, ktoré v minulosti získali napríklad hudobník Marián Varga či publicista Juraj Kušnierik.