Paradajkári ohlasujú bohatú úrodu a tým zvyšujú aj sebestačnosť Slovenska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto bruty 20.jpg
Foto: ovozela.sk

Pestovatelia paradajok tento rok hlásia bohatú úrodu. Práve vďaka tomu Slovensko nemusí dovážať paradajky zo zahraničia. Tento vývoj má viacero pozitívnych dopadov nielen na domácu ekonomiku ale hlavne na potravinovú sebestačnosť krajiny.

Kvalita a čerstvosť

Domáce paradajky sú často kvalitnejšie a čerstvejšie ako tie dovážané. ,,Pri lokálnej produkcii sa paradajky môžu zbierať v optimálnom štádiu zrelosti a rýchlo doručiť na pulty obchodov. To zaručuje, že spotrebitelia dostávajú čerstvé a chutné paradajky, ktoré sú bohaté na živiny,“ hovorí Peter Kelemen pestovateľ zo združenia Ovozela. Kratšia vzdialenosť medzi miestom pestovania a spotrebou tiež znamená nižšiu uhlíkovú stopu, čo je prínosom pre životné prostredie.

Foto 3448 1.jpg
Foto: ovozela.sk

Kvalitné sadenice

Jedným z hlavných dôvodov bohatej úrody sú kvalitné sadenice. Pestovatelia používajú osvedčené a certifikované odrody. ,,Tieto sadenice zabezpečujú vysokú klíčivosť a zdravý rast rastlín, čo sa následne prejavuje v množstve a kvalite plodov,“ opisuje P. Kelemen.

Foto bruty 29.jpg
Foto: ovozela.sk

Biologická ochrana namiesto postrekov

Ďalším významným faktorom je použitie biologickej ochrany namiesto chemických postrekov. ,,Pri pestovaní využívame prirodzených nepriateľov škodcov, ako sú parazitické osičky a dravé roztoče, čím minimalizujú potrebu postrekov. Tento prístup je šetrný k životnému prostrediu a zaručuje bezpečné a zdravé paradajky pre spotrebiteľov,“ pokračuje Kelemen.

Foto bruty 14.jpg
Foto: ovozela.sk

Ručný zber až keď sú paradajky úplne dozreté

Dôležitou súčasťou pestovateľského procesu je aj ručný zber paradajok. Plody sa zberajú až keď sú úplne dozreté, čo zabezpečuje ich maximálnu chuť a výživovú hodnotu. Ručný zber umožňuje pestovateľom dôkladne skontrolovať každú paradajku a zaručiť, že sa na trh dostanú len najkvalitnejšie paradajky.

Foto bruty 23.jpg
Foto: ovozela.sk

Pestovanie paradajok v chladenom a vykurovanom skleníku

Na Slovensku sú paradajky pestované iba v moderných skleníkoch tie sú podľa potreby v zime vykurované a v lete chladené. Tieto skleníky umožňujú kontrolovať teplotu a vlhkosť, čím vytvárajú ideálne podmienky pre rast paradajok počas celého roka. Takto pestované paradajky sú chránené pred nepriaznivými vplyvmi počasia a majú stabilnú kvalitu bez ohľadu na vonkajšie podmienky.

,,Vďaka kombinácii týchto faktorov dokážeme zabezpečiť bohatú a kvalitnú úrodu paradajok, čo znižuje závislosť krajiny na dovoze a prispieva k sebestačnosti v produkcii čerstvých paradajok,“ uzatvára Kelemen.

Foto bruty 88.jpg
Foto: ovozela.sk

Ovozela je združenie slovenských farmárov, ktorí majú farmy v Brutoch, Kameničanoch, Veľkých Zlievcoch, Handlovej a Novákoch s cieľom vypestovať kvalitné prvotriedne ovocie a zeleninu s dôrazom na lokálnosť a s použitím kvalitných sadeníc. V súčasnosti produkujeme viacero druhov od malých cherry rajčín až po veľké klasické paradajky. Združenie je držiteľom prestížneho svetového certifikátu kvality Global G.A.P. Je potvrdením, že farmy pestujú zeleninu podľa prísnych medzinárodne uznávaných predpisov pre dobré praktiky v poľnohospodárstve.

„Kampaň financovaná s finančnou pomocou Európskej únie.“

Obrazok1 4.jpg
Foto: ovozela.sk

Informačný servis

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Ovozela