BRATISLAVA 13. marca (WebNoviny.sk) – Na Slovensku máme pri porovnaní s cenami v krajinách Visegrádskej štvorky (V4) a v Rakúsku najdrahšie potraviny ako krémový syr, maslo, či olivový olej. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky. „Celková cenová hladina je u nás spomedzi krajín V4 najvyššia,“ uviedla analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.
Kým v Česku je podľa posledných dostupných údajov za rok 2014 lacnejšie o sedem percent, v Maďarsku a Poľsku je rozdiel výraznejší. U našich južných susedov sú ceny nižšie až o 17 % a u tých severných až o takmer pätinu. „Práve Poľsko má prvenstvo. Ceny potravín a nealko nápojov sú tam v rámci celej EÚ najnižšie. To vysvetľuje aj fakt, že za väčšinu nami vybraných potravín, z ktorých prevažnú časť nájdeme v každej domácnosti, zaplatíme najmenej práve u našich severných susedov,“ vysvetlila Ondrová.
V Českej republike sa oplatí ryža či vajcia
Až o takmer polovicu lacnejšie tam môžeme nakúpiť jablká alebo zemiaky. Mliečne výrobky, ako napríklad krémový syr alebo maslo, majú o približne 40 % nižšiu cenovku. O zhruba tretinu nižšie ceny možno nájsť pri bielom cukre, vajciach, čerstvom kurčati, kuracích prsiach, či mlieku.
Ako dodala analytička, v Českej republike sa nám oplatí nakúpiť dlhozrnnú ryžu, vajcia, soľ, ale tiež čierny čaj, či cigarety. „U našich južných susedov, v Maďarsku, možno nájsť najlacnejšiu bielu múku, ovocné jogurty, rastlinný olej, mliečnu čokoládu, ale aj sýtené minerálky, či pivo,“ doplnila Ondrová.
Obľúbenou nákupnou destináciou je, najmä pre Slovákov žijúcich v okolí hlavného mesta, Rakúsko. „Celková cenová hladina je tam v porovnaní so Slovenskom vyššia o viac ako polovicu. Tomu zodpovedá aj fakt, že za drvivú väčšinu tovarov z nami vybraného nákupného zoznamu zaplatíme, spomedzi našich susedov, najviac práve tam,“ poznamenala Ondrová.
Viac ako trojnásobne si v Rakúsku priplatíme za soľ
Viac ako trojnásobne si v Rakúsku môžeme priplatiť za soľ. O viac ako sto percent vyššie cenovky tam však môžeme nájsť aj pri bielej múke, čerstvom kuracom mäse, zemiakoch, rastlinnom oleji, či čiernom čaji. Drahšie sú tiež ovocie a zelenina. Priplatíme si ale aj pri margaríne, ovocných jogurtoch, či čerstvom mlieku. „Aj obľúbený nápoj Slovákov, pivo, či cigarety majú vyššie cenovky. Naopak, ušetriť tam môžeme napríklad za nákup masla, olivového oleja alebo pomarančového džúsu,“ dodala analytička.
Z analýzy Poštovej banky tak vyplynulo, že najlacnejší nákup vybraných potravín by bol v Poľsku, zhruba o pätinu nižší ako na Slovensku. Na druhej strane najdrahšie by sme nakúpili v Rakúsku, a to približne o 30 % viac ako u nás. „Vo všetkých prípadoch je ale nevyhnutné spomenúť, že ceny jednotlivých tovarov sa môžu líšiť aj v nadväznosti na ich kvalitu. V prípade Rakúska si Slováci zvyknú pochvaľovať práve tú, kým v prípade poľských produktov, ktoré sú výrazne lacnejšie ako tie naše, je kvalita často diskutovanou a kontroverznou témou,“ uzavrela Ondrová.