BRATISLAVA 9. novembra (WEBNOVINY) – Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) uvedie tento týždeň nový program s názvom Nebíčko v papuľke. Pôjde o kulinársku reláciu pod vedením známeho českého šéfkuchára Jaroslava Žídeka, ktorý v každej epizóde navštívi rôzne regióny Slovenska a predstaví miestne suroviny a recepty. Prvý diel novej relácie bude mať premiéru vo štvrtok 10. novembra o 21:50 na Jednotke.
Základnou líniou relácie bude vždy recept na rýchly obed, pri ďalšom jedle využije suroviny z daného regiónu a na záver Žídek predstaví prípravu jedného náročnejšieho pokrmu. Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol Žídek, jedným z cieľov programu je vysvetliť divákom pôvod názvov jednotlivých jedál ako napríklad liptovská bryndza, moravské koláče, segedínsky guláš alebo maďarská saláma. Z tohto dôvodu niektoré epizódy nakrútia aj mimo Slovenska.
Jedným z motívov relácie budú suroviny a diváci sa tak budú môcť dozvedieť, kde sa v jednotlivých regiónoch dajú zohnať kvalitné potraviny na konkrétne jedlá. Tvorcovia na čele s režisérom Jarom Vojtekom preto navštívia napríklad salaše a miesta, kde sa vyrábajú syry, chovajú ryby alebo aj pštrosy.
Sprievodcom po daných regiónoch bude vždy jeden z miestnych obyvateľov, prostredníctvom ktorého budú môcť diváci spoznať miestne špeciality a kulinárske praktiky. Žídek sa zapojí napríklad aj do ľudového kuchárskeho umenia alebo súťaží vo varení guláši, slivkových knedlí alebo bryndzových halušiek.
Každý diel relácie Nebíčko v papuľke bude mať 30 minút a vysielať sa bude raz týždenne. Celkovo pôjde o 40 epizód a štyri tematické špeciály ako napríklad Veľká noc, letné grilovanie, poľovnícka sezóna a Vianoce.