Severské krajiny ovládli v Lyone súťaž vo varení, víťaz zaujal jednoduchosťou a domácimi prísadami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bocuse d'or, súťaž
Na podujatí Bocuse d'Or, ktoré sa koná každé dva roky vo francúzskom Lyone, získal prvú cenu tím z Dánska pod vedením šéfkuchára Kennetha Tofta-Hansena (vľavo). Foto: SITA/AP

HELSINKI 4. februára (WebNoviny.sk) – Severské krajiny si tento rok úplne podrobili najprestížnejšiu súťaž vo varení v mekke kulinárstva.

Na podujatí Bocuse d’Or, ktoré sa koná každé dva roky vo francúzskom Lyone, získal prvú cenu tím z Dánska pod vedením šéfkuchára Kennetha Tofta-Hansena, pričom ďalšie severské tímy – švédsky, nórsky a fínsky, obsadili nasledujúce tri priečky.

Borievka a materina dúška

Toft-Hansen si podľa agentúry The Associated Press získal porotu pokrmami tematicky nazvanými „Flora Danica„, v ktorých dominovali typické domáce dánske rastlinné prísady ako borievka alebo materina dúška.

Špeciálnu cenu za najlepšiu obloženú misu získali v Lyone tiež severania, tím pod vedením fínskych šéfkuchárov Isma Sipelainena a Johana Kurkelu, za misy pozostávajúce z pečeného teľacieho mäsa, fašírok, slaniny a húb.

Jednoduchosť jedál

Severania podľa hodnotenia agentúry AP tento rok porazili honosnú a zložitú francúzsku kuchyňu, ktorá skončila až na šiestom mieste z celkovo dvanástich zúčastnených krajín, jednoduchosťou svojich jedál a tiež stávkou na ich typické domáce ingrediencie.

Kuchársku súťaž Bocuse d’Or, pre ktorú sa vžilo aj pomenovanie gastronomická olympiáda, založil v roku 1987 jeden z najoceňovanejších francúzskych kuchárov posledných desaťročí Paul Bocuse, ktorý zomrel v roku 2018 vo veku 91 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať