Severské krajiny ovládli v Lyone súťaž vo varení, víťaz zaujal jednoduchosťou a domácimi prísadami

Dáni si získali porotu pokrmami, v ktorých dominovali rastlinné prísady ako borievka alebo materina dúška. Cenu za najlepšiu obloženú misu získali Fíni.
Bocuse d'or, súťaž
Na podujatí Bocuse d'Or, ktoré sa koná každé dva roky vo francúzskom Lyone, získal prvú cenu tím z Dánska pod vedením šéfkuchára Kennetha Tofta-Hansena (vľavo). Foto: SITA/AP

HELSINKI 4. februára (WebNoviny.sk) – Severské krajiny si tento rok úplne podrobili najprestížnejšiu súťaž vo varení v mekke kulinárstva.

Na podujatí Bocuse d’Or, ktoré sa koná každé dva roky vo francúzskom Lyone, získal prvú cenu tím z Dánska pod vedením šéfkuchára Kennetha Tofta-Hansena, pričom ďalšie severské tímy – švédsky, nórsky a fínsky, obsadili nasledujúce tri priečky.

Borievka a materina dúška

Toft-Hansen si podľa agentúry The Associated Press získal porotu pokrmami tematicky nazvanými „Flora Danica„, v ktorých dominovali typické domáce dánske rastlinné prísady ako borievka alebo materina dúška.

Špeciálnu cenu za najlepšiu obloženú misu získali v Lyone tiež severania, tím pod vedením fínskych šéfkuchárov Isma Sipelainena a Johana Kurkelu, za misy pozostávajúce z pečeného teľacieho mäsa, fašírok, slaniny a húb.

Jednoduchosť jedál

Severania podľa hodnotenia agentúry AP tento rok porazili honosnú a zložitú francúzsku kuchyňu, ktorá skončila až na šiestom mieste z celkovo dvanástich zúčastnených krajín, jednoduchosťou svojich jedál a tiež stávkou na ich typické domáce ingrediencie.

Kuchársku súťaž Bocuse d’Or, pre ktorú sa vžilo aj pomenovanie gastronomická olympiáda, založil v roku 1987 jeden z najoceňovanejších francúzskych kuchárov posledných desaťročí Paul Bocuse, ktorý zomrel v roku 2018 vo veku 91 rokov.

Ďalšie k téme

Odporúčané