Skanzen vo Vychylovke rozvonia zabíjačka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zabíjačka
Takto vyzerá tradičná dedinská zabíjačka v Pribyline. Foto: SITA, Gabriel Lipták

ČADCA 12. októbra (WEBNOVINY) – Skanzen v kysuckej Vychylovke bude v nedeľu rozvoniavať zabíjačkovými špecialitami. Kysucké múzeum prichystalo podujatie Kuchyňa starých materí, na tradičných dobových peciach budú pripravovať škvarky, pečené jaternice, tlačenku či zabíjačkovú kapustnicu.

„Mäso bolo v minulosti zriedkavou súčasťou jedálneho lístka. Jedlo sa predovšetkým na sviatky a pri významných udalostiach v živote rodiny, akými bola svadba či krstiny. Prasce chovali v Kysuckom regióne takmer na každom gazdovstve. Keď už malo nad sto kíl, gazda stanovil deň zabíjačky,“ povedala Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať