BRATISLAVA 20. apríla (WEBNOVINY) – Na Slovensko sa dostala viac ako jedna tona kuracieho mäsa nakazeného salmonelou. Informuje o tom na svojej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR, ktorá zverejnila kompletný zoznam prevádzok, kde sa nebezpečné mäso dostalo.
Slováci, pozor! Na pultoch je kuracina nakazená salmonelou
Ako informuje ŠVPS, kuracie rezne zo stehna bez kosti hlbokozmrazené, u ktorých bola potvrdená prítomnosť salmonely, boli na Slovensko dovezené z Českej republiky a pochádzali z Poľska. Kúpili ich materské školy, základné školy a aj stravovacie zariadenia, vinárne či reštaurácie. Celkovo ich je na zozname 26. ŠVPS príma opatrenia na zabránenie distribúcie tohto výrobku k spotrebiteľovi. V prípade zakúpenia takého výrobku ho odporúča nekonzumovať a vrátiť ho na miesto zakúpenia.
Mikróby rodu Salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Požitie potraviny, ktorá je kontaminovaná salmonelou spôsobuje nevoľnosť, bolesti brucha, časté vracanie, silné hnačky a teploty, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom.