Spoznaj, ako funguje okolitý svet!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: bux.sk

BRATISLAVA 24. júna (WBN/PR) – Viete, ako vznikla čokoláda, ktorú máte tak radi? A ktorej sa deti nevedia niekedy dojesť?:-)

Toto je posvätný recept a má mnoho etáp:

V čokoládovni kakaové bôby najskôr upražia. Potom ich rozdrvia a odstránia šupky. Bôby sa vypália a poriadne rozomelú. Dostaneme tekutú kašu hnedej farby: kakaovú kašu.

Tá je ešte stále horká, takže chce to cukor!

Časť kaše sa zlisuje a máme kakaové maslo.

Pridáme cukor, kakaové maslo a často i vanilku. A miešame!

Kašu ešte zjemníme tak, že ju necháme prejsť cez niekoľko valcov. Potom sa niekoľko dní miesi v horúcej kadi. Tekutá čokoláda sa naleje do formičiek. Pomaličky vychladne a stvrdne. Tabličky sa napokon vyberú. Zabalia sa a rozošlú do obchodov.

Pri výrobe mliečnej čokolády sa pridáva sušené mlieko.

A je to! Čokoládka je hotová!

Toto je stručný popis výroby čokolády a navyše bez pekných ilustrácií, ktoré nájdete v malej encyklopédii pre deti Spoznaj, ako funguje okolitý svet.

Deti (ale aj dospelí) sa v nej dozvedia odpovede na množstvo zvedavých otázok, na ktoré občas ani my, dospeláci, nedokážeme uspokojivo odpovedať.

Ako sa vyrába chlieb, odkiaľ prišla čokoláda a kde sa vzala soľ?

Kto vyrába knihy a ako vlastne?

Ako sa riadi auto?

Kto večer rozsvieti pouličné lampy?

Ako funguje hriankovač, práčka, mobilný telefón alebo počítač?

Čo je pod mestom, ako sa stavia cesta, ako pracuje bankomat?

A naša najobľúbenejšia – kam idú kakance zo záchoda?

Pekná malá encyklopédia Spoznaj, ako funguje okolitý svet je rozdelená prehľadne na rôzne témy (Doma. V meste. Doprava. K stolu. Vo voľných chvíľach. Parádime sa) a postavená najmä na zrozumiteľných obrázkoch a krátkych vysvetľujúcich textoch.

Odporúčame ako skvelý darček za vysvedčenie pre malých školákov, ale aj ako výborný zaháňač nudy počas letných prázdnin!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať