BRATISLAVA 18. apríla (WBN/PR) – Znie to ako rozprávka: po každom jedle budete sýti, a napriek tomu pôjdu nechcené kilá dole. Niet divu, že sa volumetrika stala hitom všetkých, ktorí bojujú s nadváhou a predstava odriekania si jedla je pre nich nočnou morou. Kúzlo tohto diétneho plánu tkvie v jeho logickosti a jednoduchosti.
Ako to funguje?
Je to jednoduché – na tanieri máte množstvo jedla, ktoré vás zasýti. Nemáte pritom pocit, že držíte diétu a vaša hmotnosť sa znižuje. Tajomstvo sa ukrýva v skladbe pokrmu. „Volumetrika je nutričný prístup, ktorý zohľadňuje denzitu (hustotu) potravín. Ide o to, že každá potravina má svoju hustotu a z nej vyplýva i energetická hodnota,“ vysvetľuje základný princíp tejto metódy výživy nutričná terapeutka Sandra Miloševičová, DiS. etDiS. „V praxi to vyzerá tak, že do jedálnička sa zaradzujú nízkokalorické potraviny, pretože ich môžeme zjesť o niečo viac,“ pokračuje nutričná terapeutka.
Nová revolučná metóda?
Psychologický efekt plného taniera hrá veľkú rolu. Vhodnejšie je dať si surovú zeleninu namiesto rovnakého množstva dusenej či zapekanej a čerstvé ovocie namiesto kompótového alebo sušeného. „Je to prístup, ktorý je hlavne vizuálny a pomáha, aby sa chudnúci necítil hladno. Jednoducho tak môžete vymeniť nezdravé potraviny za zdravšie a mať pritom pocit, že nie ste žiadnym spôsobom znevýhodnený,“ vysvetľuje Sandra Miloševičová. Z bielkovín by malo byť uprednostňované svetlé mäso – hydina, ryby a mliečne výrobky skôr s nižším obsahom tuku. Nesmieme však zabudnúť na nutnosť poskytnúť telu všetky dôležité živiny, teda vitamíny, minerálne látky i vlákninu obsiahnutú ako v čerstvej zelenine a ovocí, tak i v cereáliách.
Pečiva sa nemusíte úplne vzdať
Klasické rožky a chlieb však môžete vymeniť za niečo ľahšie: „Je veľký rozdiel, keď máte na tanieri 100 g bieleho chleba alebo 100 g pufovaných chlebíčkov – prvého je sotva jeden krajec, druhého skoro 10 kusov. Energetická náročnosť je pritom totožná,“ upozorňuje Sandra Miloševičová. Záleží samozrejme aj na druhu chlebíčkov, napríklad RACIO Celozrnné chlebíčky multigrain 130 g sú bohatšie na vlákninu, zatiaľ čo RACIO Silouette špaldové sú vďaka špalde, ktorá má viac obohacujúcich látok a dokáže posilňovať imunitný systém, cenené aj pre svoju príjemnú orieškovú chuť. Pufované produkty sú tak vďaka svojmu veľkému objemu, ale nízkej hustote skvelou potravinou nahradzujúcou čerstvé pečivo.
Konzultujte s odborníkom
Ako u všetkého však aj tu platí: nič sa nemá preháňať. „Pri nesprávnom nastavení by mohlo dochádzať k zhoršeniu zdravotného stavu, hroziť môže napr. podvýživa, nedostatok určitých nutrientov a pod. Záleží taktiež na zdravotnom stave chudnúceho, na jeho chronických ochoreniach, prípadne nutnosti dodržiavania inej diéty pre chorobu,“ upozorňuje nutričná terapeutka. Aj napriek zdanlivej jednoduchosti princípu volumetriky sa rovnako ako u všetkých ostatných diét vyplatí konzultácia s odborníkom na výživu. Okrem pomoci s jedálničkom odporučí výraznejší príjem nesladených tekutín. Chudnutie s týmto novým hitom dietárov je nesporne jednoduchšie a príjemnejšie, samozrejme však nie je samospasiteľné – pravidelný pohyb a zmena životného štýlu môže úspešný úbytok na váhe len zefektívniť.
TIP pre vás!
Pre predstavu, ako môže vyzerať „volumetrická skladba stravy“ na jeden deň (pre ženu s nadváhou, stredného veku a ľahkej fyzickej záťaže), pripravila nutričná terapeutka Sandra Miloševičová, DiS. etDiS., ukážkový jedálniček:
Denný jedálniček
Raňajky – ovsená kaša (55 g vločiek, 2 lyžice sójového sušeného mlieka, 1 kávová lyžička medu, voda), kiwi, jablko (celkom 120 g), škorica, zelený čaj
Desiata – pol balenia Racioliek Horká čokoláda & pomaranč, bylinný čaj
Obed – Losos (200 g v surovom stave) na bylinkách, zemiak v šupke (100 g), ľadový šalát – 150 g, neperlivá voda
Olovrant – Racio Chlebíčky ryžové 50 g so žervé 40 g, rajčina 100 g, obilná káva so sójovým mliekom
Večera – Polievka z červenej šošovice 330 ml, Racio Knäckebrot s vlákninou 60g, medovkový čaj
Sandra Miloševičová, DiS. et DiS., je diplomovaná nutričná terapeutka bez nutnosti dohľadu lekára, ktorá vedie vlastnú poradňu v Plzni a v Dobřanoch, publikuje v časopisoch, poskytuje odborné poradenstvo pre celorepublikovo známe potravinové značky. Výživu stavia na prirodzených potravinách, nie na doplnkoch, vo svojej praxi využíva fototerapiu (liečba bylinami a hubami), súčasne pracuje s mysľou a motiváciou klienta. Teraz pripravuje vlastnú knihu.