Mladá vynálezkyňa z Veľkej Británie prišla s unikátnym nápadom, ktorý by mohol skoncovať s nepresnými dátumami spotreby na potravinách a zabrániť zbytočnému plytvaniu jedla. Dvadsaťdvaročná študentka Solveiga Pakstaite vyvinula etiketu, ktorá mení svoju štruktúru v závislosti od čerstvosti potravín uzavretých v obale a jediným dotykom spoľahlivo odhalí, či sú ešte vhodné na konzumáciu. Nálepka, ktorá v sebe obsahuje želatínu, tak zároveň pomôže aj slabozrakým.
Inšpirácia v centre pre slabozrakých

Rodáčku z Hertfordshire, ktorá nedávno dokončila bakalárske štúdium v odbore dizajn a technológie na univerzite Brunel v Londýne, pri výrobe etikety inšpirovala práve práca so slabozrakými v rámci dobrovoľných aktivít.
„Chcela som nájsť riešenie, ktoré by zrakovo postihnutým ľuďom umožnilo zistiť informácie o trvanlivosti jedla, keďže jediné označenie dostupné v dnešnej dobe je vo forme vytlačeného dátumu,“ uviedla Pakstaite.
„Od začiatku som vedela, že riešenie musí zaujať aj ľudí s bezproblémovým zrakom, lebo smutnou realitou zostáva, že dobré nápady veľké spoločnosti zrealizujú len vtedy, keď z nich dokáže prosperovať väčšina,“ prezradila študentka, ktorá si svoj vynález stihla dať patentovať.

Ako etiketa funguje?

Revolučná etiketa je napustená želatínou a na dotyk hladká. Ako potraviny v obaloch dozrievajú, na etikete postupne vznikajú hrudky, ktoré spotrebiteľa informujú o tom, kedy jedlo patrí do koša.
„Vytvorila som etiketu, ktorá mení svoju štruktúru a ukazuje proces rozkladu potravín a nápojov. Želatína je proteín, takže hnije rovnako rýchlo ako potraviny s vysokým obsahom proteínov vrátane bravčoviny, mlieka či syrov. Zmenou koncentrácie dá prispôsobiť tak, aby kopírovala dobu spotreby v závislosti od druhu potravín. Čím je jej koncentrácia vyššia, tým dlhšie zostane gél v tuhom stave. Etiketa jednoducho kopíruje, čo sa deje s jedlom v obale, takže informácie o dobe spotreby budú oveľa presnejšie ako pri vytlačenom dátume,“ vysvetlila mladá vynálezkyňa, ktorá nedávno získala medzinárodnú cenu za produktový dizajn James Dyson Award.
Lacné riešenie celosvetového problému

Pakstaite, ktorej rodičia emigrovali z Litvy, teraz rokuje s veľkými spoločnosťami o možnostiach komerčného využitia nových etikiet. Ak sa jej nápad uchytí, môže pomôcť nielen slabozrakým pri zisťovaní dátumu spotreby potravín, ale aj pri riešení svetového problému s nadmerným plytvaním potravín. Mnohé balené potraviny totiž putujú do koša z dôvodu prekročenia všeobecne stanoveného dátumu spotreby, hoci reálne sú stále vhodné na konzumáciu.
„Ide o finančne nenáročné riešenie, ktoré sa dá využiť aj pri existujúcich potravinárskych obaloch a poskytuje informácie, ku ktorým nemali prístup ani spotrebitelia s dobrým zrakom – teda o skutočnom stave potravín,“ dodala šikovná študentka.
www.dailymail.co.uk