BRATISLAVA 7. januára (WebNoviny.sk) – Väčšina ľudí nepozná výhody, ktoré má repa vzhľadom na naše zdravie. Nielen, že je to chutná zelenina, ale má tiež liečivé vlastnosti a pomáha pri liečbe niektorých ochorení. Je červenej farby, pretože obsahuje antokyany, ktoré majú silné protirakovinové vlastnosti.
V tejto zelenine možno nájsť aj betaín. Je to skvelé pre naše srdce a je to tiež silný protizápalový prostriedok. Repa tiež obsahuje niektoré veľké minerály a vitamíny, ako sú meď, horčík, železo, fosfor, jód a vitamíny B1, B2, B12 a C. Je tiež skvelá na reguláciu hladiny cholesterolu, rovnako ako zvýšenie krvného toku a zlepšenie funkcie pečene. Môže byť taktiež použitá na detoxikáciu organizmu.
Repa pomáha v boji proti anémii a zlepšuje trávenie, pretože obsahuje veľké množstvo celulózy, antioxidantov a pektín. Aj našu pečeň chráni pred chorobami pri jej pravidelnej konzumácii. Niektorí športovci ju používajú, aby posilnili svoju odolnosť a vytrvalosť a rovnako aj výkonnosť.
Môže byť konzumovaná na mnohé spôsoby, napríklad ju môžete variť, piecť, jesť surovú alebo ako džús. Jej listy sú tiež prospešné, preto si to zapamätajte, aby ste ich nevyhadzovali, pretože obsahujú veľké množstvo draslíka.
Bolo preukázané cez mnoho štúdií, pri ktorých sa znížil príjem sodíka a pravidelne sa konzumovali potraviny bohaté na draslík, že sa môže znížiť riziko mŕtvice a srdcových chorôb o 21 percent.